Gotvach.bg»Съвети»Как се суши пачи крак?

Как се суши пачи крак?

В гората могат да се намерят много и най-различни вкусни и ядливи гъби, които за жалост не могат да бъдат намерени през цялата година.

В този съвет ще поговорим по-специално за гъбата пачи крак и за това как можете да си го изсушите в домашни условия. Пачият крак е не само вкусна гъба, но съдържа в себе си и много полезни вещества, които са от голямо значение за доброто здравословно състояние на човек.

Специфичното за тези гъби е, че по тях никога не се образува плесен, защото специфичният им вкус пази от вредители. Затова, когато подготвяте пачия крак за сушене, просто трябва да премахнете замърсителите от пръстта.

Не трябва обаче да ги миете, защото водата лесно прониква през порестата им повърхност и те вече не са годни за сушене. Ако все пак има много замърсявания по тях, просто ги почистете внимателно с влажна кърпа.

Ако пачият крак не е много голям, можете да го изсушите и цял, но ако се сдобиете с по-големи екземпляри от тази гъба, можете да ги нарежете на половинки или четвъртинки.

И така - нека видим как можете да си изсушите пачи крак в домашни условия.

1. Естествен начин на сушене на пачи крак

Този вид сушене може да стане по два начина: първият е да бъдат нанизани на въже и окачени или да се подредят върху хартия в избран за целта шкаф. Ако предпочитате първия начин, трябва да ги нанижете на дебела нишка и да ги окачите на място, където е сухо и има добра вентилация.

Когато температурата е подходяща, гъбите ще са готови след около 10-тина дни. Задължително е при сушене гъбите да се предпазват от мухи и други видове насекоми. За целта можете да използвате или кърпа, или марля.

Другият метод се различава от предходния, защото гъбите вече не са нанизани и не висят, а се разполагат на хоризонтална повърхност, която е покрита с хартия. Можете да ги поставите или на пода, или в някакъв шкаф. Не трябва да ги поставяте върху вестник, защото те съдържат олово, което се използва в печтарското мастило;

2. Сушене на пачи крак във фурната

За целта трябва да ги поставите в тава, застлана с хартия за печене или фолио. Ако имате много гъби, не ги сушете на веднъж, а на няколко пъти. Фурната се загрява на 50 °C и след това гъбите се слагат вътре. Вратата на фурната трябва да е леко отворена, за да може излишната влага да излезе, а това ускорява процеса на сушене. След като минат 1.5- 2 часа, температурата се увеличава на 60 °C и гъбите се държат още около 40-50 минути. След това тавата се изважда и гъбите се разбъркват. Слагат се отново във фурната и се сушат до пълна готовност. Не можем със сигурност да кажем колко точно време ще отнеме сушенето във фурна, защото то зависи от няколко фактора. Това колко са големи гъбите, тяхната възраст, колко са като количество и в какви условия са събирани;

3. Сушене на пачи крак в микровълнова фурна

Ако сте събрали малко количество гъби и е нужно да бъдат изсушени по най-бързия възможен начин, тук на помощ идва микровълновата фурна. Пачият крак се сгъва на тънко, слага се в чиния и след това се поставя в микровълновата печка. Суши се между 5 и 10 минути. Тази процедура се повтаря, колкото е нужно, докато гъбите се изсушат напълно. Трябва обаче накрая да се внимава, за да не изгорят гъбите;

4. Сушене на пачи крак в електрическа сушилня

Ако имате електрическа сушилня за плодове и зеленчуци, сушенето на гъби пачи крак ще стане много лесно. Предимствата на сушене в електрически сушилни е, че има минимален разход на време и енергия. Колко време ще отнеме сушенето на гъбите, зависи от характеристиките на уреда. При някои сушилни има специална програма за сушене на гъби, което отнема между 7 и 8 часа. Това, което е нужно да направите, е просто да изберете програмата, която искате и да включите уреда.

Със сушени гъби пачи крак може да приготвите освен ароматно ризото с пачи крак, но и всички вкусни рецепти за:

- пица с гъби;

- спагети с гъби;

- задушени гъби;

- гъбена супа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен