Гъбите Пачи крак са добре познати и ценени от всички гъбари. Известни са и с имената Жълтурка, Дивисилка и Лаберка, но независимо как предпочитате да ги наричате, за тях често се казва, че са „Горското златно съкровище“.
Преди да ви покажем какво конкретно можете да приготвите с гъби Пачи крак, е добре да знаете и какво е характерно за тях.
Характеристики на пачи крак
За разлика от много други гъби, месото на Пачия крак е доста по-твърдо и времето му за кулинарна обработка е повече.
Можете да се снабдите със сушени, замразени или пресни гъби Пачи крак, като последното е препоръчително, защото те са доста податливи на съхранение и в хладилник могат спокойно да престоят около 10 дни.
За сушените гъби пачи крак е присъщо, че преди да приготвяте каквото и да е с тях е важно да ги накиснете в студена вода за около час, за да могат да възвърнат първоначалната си форма. Замразените гъби Пачи Крак се предлагат предварително бланширани, а ако готвите със сурови гъби те трябва да са добре почистени и да вземете предвид, че ако ще ги варите, това ще ви отнеме около 30-40 минути. Всичко зависи от големината на самите гъби. В случай, че ги накъсате на парчета ( понякога можете да попаднете на огромни гъби Пачи Крак) времето за термична обработка съвсем логично ще намалее.
С гъби пачи крак можете да приготвите на практика всякакви ястия, защото те пасват чудесно не само на ориз, но и на месо, яйца и кашкавал. Можете дори сами да си ги изсушите или пък да мариновате и затворите в буркани.
Идеи какво можете да сготвите с Пачи Крак
Супи
С пачи Крак можете да приготвите всякакви традиционни гъбни супи и чорби, като добавите лук, морков, картофи, ориз или фиде. Напомняме, че времето на сваряване на гъбките е доста по-дълго в сравнение с това на обикновените печурки. Кремсупата от пачи крак е също много вкусна, като има и много рецепти, в които участва и тиква и сметана.
Паниран Пачи Крак
Подобно на Сарнелата, гъбите пачи крак са много вкусни и панирани. Панират се по обичайния начин с брашно и яйце, които са разбъркват в купа заедно с малко сол, гъбите се потапят и се изпържват с дълбоко сгорещено олио. Ако искате панировката на пачия крак им да е по-пухкава, добавете и малко бакпулвер.
Задушени Пачи Крак
Това вероятно е класиката сред всички рецепти за Пачи Крак. Задушете гъбите в масло, добавете сол на вкус и след като са готови ги извадете, подредете в чиния и поръсете с черен пипер, ситно нарязан копър и чесън. Най-вкусни са докато са още топли.
Салата от Пачи Крак
За да си приготвите студена салата от Пачи Крак, гъбите трябва предварително да бъдат сварени и отцедени. Към тях пасват чудесно сварени картофи, стръкчета зелен лук, маслини, чесън, копър и други подправки по ваш избор.
Основни ястия с Пачи Крак
Тук списъкът може да е много дълъг, защото с Пачи Крак можете да си приготвите всякакви омлети, да ги прибавите към любимата си паста или пък да си приготвите традиционен ориз с гъби. Любителите на мръвките спокойно могат да прибавят и месце към ориза. Да ви е вкусно!
Вижте още как се съхранява и замразява пачи крак.
Коментари