Замразената царевица е много удобна за приготвяне на различни видове ястия, както и за консумация след задушаване с масло и подправки.
Можете сами да си замразите царевица. Тя ще запази вкусовите си качества при замразяването. Много подходяща за замразяване е сладката царевица.
Като купите царевица в сезона, в който се продава евтино, ще спестите доста средства след това и ще можете дълго време да се насладите на вкуса й и да я използвате за приготвянето на вкусни ястия.
Можете да замразите царевицата както на цели кочани, така и на половинки, а също така и в наронен вид. Купете необходимото според вас количество царевични кочани.
Почистете всеки един от кочаните, като отстраните листата, след това и така наречената царевична коса – дългите нишки, които излизат от кочана.
За да замразите царевични кочани, трябва предварително да ги бланширате. Така ще запазят вкуса си и полезните си свойства и при замразяването.
Бланширането прави царевицата по-вкусна и улеснява оронването й.
Кочаните се слагат в солена вряща вода и се варят около четири минути.
За да не продължи процесът на варене и след като свалите царевицата от котлона, излейте горещата вода и налейте студена вода до ръба на тенджерата. Може да добавите и лед.
Сега е моментът, в който трябва да решите дали да замразите царевицата наронена или на кочани. Ако решите, че искате да консумирате отделни зърна, оронете ги – след бланширането това става много лесно.
Напълнете с наронените зърна малки пакетчета, които ще са ви необходими за приготвянето на едно ястие. След като пакетът е пълен, сложете го на масата по дължина и го изгладете, за да изгоните излишния въздух. Затворете всеки плик и го сложете във фризер.
Ако искате да замразите цели кочани или половинки, след бланширането ги подредете в пликове, изгонете излишния въздух, затворете пликовете и подредете във фризера.
Можете да замразите царевица на зърна или на кочани и без бланширане, но това ще се отрази върху външния й вид и върху вкусовите й качества.
Коментари