Портокалите са сред най-полезните цитруси. Те имат приятен и освежаващ вкус, а освен това са източник на редица полезни вещества. Фрешът от портокал присъства в много здравословни закуски.
Испански учени обаче откриха как да направим напитката още по-полезна. Според тях сокът от портокал е още по-ценен за човешкия организъм, когато предварително се замрази.
Причината според учените се крие в това, че след размразяването важните каротиноиди се превръщат в по-малки частици, които пък организмът усвоява по-ефективно.
Каротиноидите играят важна роля в превенцията на рака. Заради мощното си антиоксидантно свойство те забавят процесите на стареене и защитават тялото от свободните радикали.
Приемът на каротиноиди действа благотворно и при състояния като ангина, катаракта, астма, артрит, женски проблеми от различен характер, рак на белия дроб, проблеми с простатата и много други.
В галерията ни можете да видите кои са другите храни, които съдържат каротиноиди.
Коментари