Портокаловите ликьори са незаменими за модерния бар, добавяйки плодови вкусове, комплексност и понякога сладост към коктейлите. А за домашния барман, който обича да забърква собствените си питиета и да впечатлява приятелите си, гъвкавостта на ликьора Трипъл сек позволява да забърка повече от няколко класики, без да е необходимо да купува твърде много други съставки.
Историите за произхода на портокаловите ликьори са в най-добрия случай мъгляви, а броят на марките и стиловете портокалов ликьор на пазара може да бъде объркващ. Яснотата по въпроса предстои. Но списъкът с любимите класики със сигурност включва ликьор Трипъл сек. Какво представлява тази портокалова сладост?
Описание на Трипъл сек
Трипъл сек е ликьор с портокалов вкус, който има за своя родина Франция. Обикновено съдържа 20–40 % алкохол по обем.
Трипъл сек рядко се консумира самостоятелно, но се използва при приготвянето на много смесени коктейли като Маргарита, Космополитан, Сайдкар, студени чайове Лонг Айлънд и други.
Етимология на названието Трипъл сек
Произходът на името Трипъл сек е спорена тема. Терминът е френски и се състои от triple, със същото значение като на английски, тоест троен, и sec, френската дума за сух. Според някои изследователи терминът идва от процеса на тройна дестилация, използван за създаването на ликьора, но други казват, че не се използва тройна дестилация, затова не там трябва да се търси етимологията. Съобщава се, че Cointreau, компанията производител на Трипъл сек, е измислила термина въз основа на трите вида портокалови кори, използвани в ликьора, въпреки че според други мнения Cointreau поддържа твърдието, че triple означава три пъти по-вкуса на Кюрасао.
История на Трипъл сек
Трипъл сек е популярен повече от 150 години. Холандската източноиндийска компания създава портокалови ликьори чрез накисване на сушени портокалови кори от места като остров Кюрасао.
За разлика от съвременния Трипъл сек, който съдържа само аромат на портокалова кора, холандската версия включва билки и подправки и се предлага в различни цветове като прозрачен, оранжев или син.
Дестилерията Комбие твърди, че Жан-Батист Комбие и съпругата му Жозефин са изобретили Трипъл сек през 1834 година в тяхната кухня в Сомюр, Франция.
Портокаловият ликьор става все по-популярен, след като холандците представят Кюрасао и Комбие се стремят да създадат версия, която да е вярна на портокаловия плод. Те искат да бъде свеж и чист, с портокалови етерични масла като основна характеристика. За да постигне това, Комбие използва горчиви портокали, които са родом от Хаити, и сладки портокали от Валенсия, за да балансират вкуса. Ликьорът се получава чрез сушене на слънце на различни портокалови кори. След най-малко 48 часа те започват да дестилират тази смес в медни съдове. И накрая ги подлагат на трета дестилация, за да пречистят вкуса.
През 1875 година Cointreau създава своя версия на Трипъл сек. Портокаловият ликьор набира популярност и е широко известен до 1878 година. На изложението Universelle през 1878 година в Париж няколко дестилатори предлагат Трипъл сек.
Как се прави Трипъл сек
Трипъл сек се прави обикновено от спиртна напитка, получена от захарно цвекло, като е използвана поради неутралния му вкус, в която е натопена портокалова кора. Портокалите трябва да са набрани, когато кората им е била все още зелена и не са узрели напълно, така че етеричните масла са останали в кората, а не в месестата част на плода. Алкохолът се дестилира отново и се смесва с повече неутрален спирт, вода и пудра захар от цвекло, което води до крайния ликьор. Този процес създава алкохол, който има много силен и отчетлив вкус на портокал.
Ликьорът Трипъл сек обикновено е между 20 и 40 процента алкохол, въпреки че по-качествените примери обикновено са между 38 и 42 процента. Ликьорите обикновено се основават на алкохол, произведен от захарно цвекло, защото е неутрален. След това изсушената портокалова кора се накисва в този неутрален алкохол и се дестилира отново. Портокалите се берат в пика на аромата си, докато са още зелени, защото това е начинът да се предотврати извличането на етерични масла от кората в плода. Именно тези мощни етерични масла в неузрялата кожа ароматизират Трипъл сек.
Уточнения относно производството на Трипъл сек
Кюрасао обикновено се счита за оригиналния портокалов ликьор, създаден от холандците, със сушени портокалови кори, изпратени до Холандия от остров Кюрасао. Болс е първата компания, която произвежда Ликьора и докато напитката традиционно се основава на ром, съвременните повторения се правят и с дестилирани зърнени спиртни напитки и интересното е, че Bols Dry Orange всъщност се основава на дестилат от меласа.
Трипъл сек е по-сух вариант на този ликьор с портокалов вкус, направен от изсушени кори от горчиви и сладки портокали. В сравнение с Кюрасао, които обикновено са оранжеви или сини на цвят и обикновено са по-сладки, Трипъл сек са чисти спиртни напитки, които имат по-мощен пикантен портокалов вкус. Докато французите твърдят, че са създали стила на ликьора Трипъл сек, холандците, с любезното съдействие на дестилерията Lucas Bols, вече са дестилирали портокалови кори, за да правят други портокалови ликьори от поне 200 години.
Трипъл сек в коктейлите
Трипъл сек е издържал изпитанието на времето и без съмнение е най-популярният портокалов ликьор във всеки модерен коктейл бар. Много от най-добрите класически коктейли разчитат на неговите сладки, горчиви цитрусови тонове, за да им придадат характер на питието.
Кое е най-важното за класиките с този знаменит портокалов ликьор?
Тези класики се радват на толкова голям интерес днес, колкото и когато са били създадени за първи път, и всеки се състои от максимум 4 съставки. Това показва, че смесването на прости аромати заедно в правилните пропорции често носи яснота на вкуса, която е трудно да се победи. За коктейлите старата поговорка по-малкото е повече е практически със силата на закон.
Няколко интересни факта за Трипъл сек
Трипъл сек се подслажда със сироп от агаве, когато се приготвят коктейли Маргарита.
Трипъл сек се разпознава по квадратната бутилка, в която се предлага, но също може да се закупи и в кафява бутилка, като понякога се намира в комбинация от двете отличителни черти.
Ликьорите Трипъл сек може да се консумират чисти върху лед, но това е много рядко, обикновено са в състава на коктейли.
Рецепта за коктейл с Трипъл сек
Космополитън:
Този коктейл с портокалов ликьор става прочут около сериала Сексът и градът. Може да се опише като сладко, кисело, знойно и съблазнително мартини и добро забавление в чаша. Рецептата за него е:
- 30 мл водка Bols
- 30 мл Трипъл сек
- 30 мл сок от червена боровинка
- 15 мл сок от лайм
Приготвяне:
Разклатете всички съставки заедно с кубчета лед за около 10 секунди, прецедете в охладена чаша за мартини и се насладете на вълшебния вкус.
Не по-малко атрактивен е коктейлът White lady със сок от лайм и яйчен жълтък, смесени с Трипъл сек, а защо не и собствена идея за коктейл, включващ портокаловия ликьор.
Коментари