Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Традиционни мексикански напитки

Традиционни мексикански напитки

Текила

Мексиканските напитки са неизменна част от традиционната мексиканска кухня и впечатляват със своето многообразие. Независимо дали са топли или студени, дали са сладки или нагарчат и дали са алкохолни или безалкохолни е немислимо да си направите у дома мексиканско ястие, което да не е поднесено с някоя от характерните за Мексико напитки. Ето кои са най-известните:

1. Текила, превърнала се в емблематична за цяло Мексико

Тя се дели на 100 % текила агаве и на т. нар. смесици, които от своя страна са аниехо, репосадо и бланко. Този вид ракия се прави от растението агаве и се пие по всяко време на деня. Сервира се в стъклени чаши и се поднася със сол и лимон. Пие се на екс.

2. Мескал, не по малко-популярен от текилата

Текила с Червей

Също се приготвя от агаве и е родом от мексиканския щат Оаксака. Обикновено тази напитка е безцветна, но може да срещнете и жълтеникави версии. Интересно е да се спомене, че когато се бутилира мескала към него се слага и червей, който живее в корените на растение, известно като магей.

3. Вино

То не е основна напитка в мексиканската кухня, но когато се сервира обикновено е с плътен вкус. Най-разпространено е в Северно Мексико, за където се счита, че се произвеждат най-качествените мексикански вина.

4. Бира

За разлика от европейския начин на сервиране и пиене на бира, в Мексико тя се поднася заедно с резен лимон.

5. Ромполе

Това е вид пунш, който има приятен кремав цвят и се приготвя от мляко, карамфил, бадеми, ванилия и жълтъци, които се затоплят на водна баня и след като изстинат се подправят с малко ром.

Текила и Сангрита

6. Коктейл Маргарита, превърнал се в класика

Приготвя се от текила, изцеден сок от лайм, коантро или трипъл сек и се сервира заедно със сол и лимон.

7. Сангрита

Безалкохолна напитка, която има доста тръпчив и силно пикантен вкус. Приготвя се от портокалов сок, пасирани домати, лук и чили чушки серано.

8. Атоле

Също безалкохолна напитка, направена от сварена царевица, към която се прибавят пюрирани плодове.

9. Свежа вода, особено предпочитана в най-горещите летни месеци

Приготвя се от обикновена вода, към която е добавено малко захар и лимонов сок и пасирана диня, ягоди или киви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest