Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Тайните съставки на истинското мексиканско Гуакамоле

Тайните съставки на истинското мексиканско Гуакамоле

Гуакамоле

Ако говорим за кулинарните традиции в различните държави и се спрем на Мексико, няма как с името на страната да не свържем и царевицата и лютите чушки чили. Това са от най-ценните култури, завещани още от времето на ацтеките, които продължават и днес да се отглеждат масово и да служат за основа на много традиционни ястия.

В Мексико могат да бъдат разграничени различни видове люти чушки от сорта чили, но сред най-популярните е т. нар. чипотле. Това е изсушена и опечена чушка от сорта халапеньо, която за първи път започва да се отглежда в Халапа, столица на Веракрус.

Има изключително лютив вкус и се използва масово за приготвянето на световно известното гуакамоле, както и за много други дипове.

Тайните съставки за истинско гуакамоле

Мексиканско гуакамоле

Първоначално правено само с чесън, авокадо и чили чушка, мексиканското гуакамоле може вече да бъде срещнато в различни варианти, дори и с прибавен сладък домат. Стриването на чили чушките може да бъде заменено и с добавянето на сос Табаско, но най-добрите мексикански ресторанти продължават да приготвят гуакамолето по стари и доказали се с времето традиции.

В тази връзка, неотдавна една от популярните мексикански вериги, известна далеч извън пределите на Мексико именно със своето истинско гуакамоле, публикува тайната на своята рецепта, която е изписана по-долу. Важно е да знаете обаче, че макар и лесна за изпълнение, е изключително важно да избирате най-пресните и свежи продукти, за да може Вашето гуакамоле да изглежда наистина мексиканско. Ето и самата рецепта:

Традиционно мексиканско гуакамоле

Необходими продукти: 2 бр. авокадо, 2 ч. л. прясно изцеден лимонов сок, 2 с. л. кориандър, 1/4 ч. ч. настърган червен лук, 1/2 ситно нарязана чушка халапеньо със семки, 1/4 ч. л. сол.

Начин на приготвяне: Авокадото се разполовява и внимателно се отделя костилката. Обелва се и се слага заедно с лимоновия сок и солта в малка купа, в която се размачква с вилица или с преса до получаването на хомогенна смес.

Прибавят се останалите съставки и отново се разбърква. Така приготвеното гуакамоле може да бъде сервирано върху традиционните царевични питки, известни по цял свят като тортиля.

Опитайте още:

- Сос Гуакамоле,

- Специално Гуакамоле;

- Всички вкусни разядки с авокадо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest