Бишкоти ди Прато – това е най-ранното име, с което се появяват бишкотите. Те са направени първо в град Прато, в Италия. Думата бишкоти произлиза от латинската дума BISCOCTUS, означаваща двойно изпечен.
На 29 септември в САЩ и някои краища на света се отбелязва денят на бишкотите, което е повод да поговорим малко повече за тези хрупкави класики в сладкарството.
Години назад във времето хората са разбрали, че хрупкавите бисквити, изпечена от двете страни, са по-дълготрайни и годни за съхранение. Плиний Стари дори твърдял, че подобен вид храна може да се консумира дори след векове.
Първата написана рецепта за бишкоти е от преди няколко века и до ден днешен се съхранява в град Прато. Днес в различните части на Италия те са известни още като кантучини, повлияни от културата и различията на всеки отделен град. Освен всичко друго, вече готовите бишкоти се използват в направата на множество торти и сладкиши като Тирамису и са чудесен заместител на блата за торта.
Ето как вие сами може да си направите италиански бишкоти вкъщи:
Необходими продукти:
2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. какао (натурално), 1 ч.ч. захар; 1/2 ч.ч. сол; 1/2 ч.ч. сода; 1 ч.ч. захар; ¾ ч.л. бакпулвер; 1/2 ч.ч. разтопено масло; 1/2 ч.л. екстракт от ванилия, ½ ч.ч. орехи на едро, ½ ч.ч. сушени плодове, 2 яйца.
Начин на приготвяне:
Всички сухи съставки се смесват. Добавя се предварително разбитите яйца и масло. Започва да се меси, докато не се постигне лепкаво-твърда смес. Добавят се орехите и сухите плодове.
Забележка! - тайната съставка на италианските бишкоти е добавянето на солта и содата. Изглеждащи на пръв поглед като неприемливи, именно те са тези, които, прибавени в точното количество, дават уникалния и неповторим вкус.
След хубаво размесване на тестото то се изсипва върху хартия за печене в тава. Оформя се в продълговата и правоъгълна форма на око с височина около 1- 2 см.
Фурната трябва да е предварително загрята - пече се 25 мин на 180°C. След като е готово, се изкарва и се изчаква да изстине около 30- 45 мин. Нарязва се на филийки и се изчаква да изстинат напълно. Ако сметнете, че има нужда, може да ги запечете леко втори път като отделни сладки, подредени в тава.
Когато вече са готови, могат да бъдат съхранени за доста дълъг период от време, било то в кутия или в хладилник.
След като вече сте си приготвили бишкоти, с готовите бишкоти можете лесно да си направите бишкотена торта или крем с бишкоти.
Приятен апетит!
Коментари