Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайните на истинската пица

Тайните на истинската пица

Нина НордНина Норд
Джедай
825
Приготвяне на Пица

Пицата е любима на толкова много хора по света, защото вариантите й са огромно количество и всеки може да намери своя. Може би ще ви е интересно да разберете как се приготвят двете най-популярни пици.

Общите правила за приготвяне на пица са следните – има три варианта на печене. В първия тестото се изпича до готовност и чак тогава се добавят съставките.

Във втория тестото се изпича до полуготовност, добавят се съставките и отново се връща в пещта – това е най-разпространеният начин за приготвяне на пица в света.

Третият, който е познат в България, е да се изпече тестото заедно с допълнителните съставки. И така, най-известната пица в света, е Маргарита. Тя е кръстена на италианската кралица Маргарита, в чиято чест известният готвач Рафел Еспозито е направил пица с цветовете на италианското знаме.

За тестото ще ви трябват 400 г брашно, 20 г мая, 8 супени лъжици зехтин, сол и вода. Освен това – 350 г белени домати, 300 г моцарела, две-три листчета босилек, една скилидка чесън, 2 супени лъжици зехтин, сол.

Пица

От продуктите за тесто се приготвя класическа подложка за пица, което се поставя във фурната, предварително нагрята до 220 градуса, за 10 минути. Извадете и наредете върху тестото филийки моцарела и кръгчета белени домати.

Посолете, напръскайте със зехтин, посолете и добавете ситно нарязания чесън. Печете още 10 минути и украсете преди сервиране с листенцата босилек.

Вторият най-популярен вид пица в света е венецианската тънка пица. Ще са ви необходими 2 чаени чаши брашно, 2 яйца, 1 чаша прясно мляко, 3 супени лъжици олио, 250 г мек салам, 400 г кашкавал, 100 г домати.

Брашното се пресява през сито, добавят се яйцата и млякото. Бърка се, докато тестото не стане еластично, завива се във влажна кърпа и се оставя за половин час.

След това се разточва по формата на тавата и върху него се нареждат нарязаните на тънки кръгчета домати и салам. Отгоре се изсипва настърганият кашкавал и подправки по вкус. Печем 20 минути в предварително нагрята до 220 градуса фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
53
43
31
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Бойчо Николов
Бойчо Николов
Пица се пече при 400 градуса по Целзий!
25.03.2020 11:57
Радомира Михайлова
Радомира Михайлова
Разбира се,че става без хвърляне, това той го правеше за шоу бара. Не съм се изразила правилно явно...идеята е да се зазпъва тестото без точилка.
26.11.2016 22:00
Потребител#179873
Потребител#179873
И двете рецепти са грешни
22.11.2016 17:51
Потребител#179873
Потребител#179873
Тайната на италианската пица я научих от неаполитански майстор. Дори направена в къщи става по-добра от заведенията тук.
22.11.2016 17:06
Радомира Михайлова
Радомира Михайлова
От моя мъж занм, а той от италянеца който го е учил, че пица не се разточва с точилка. За това е онзи метод с въртенето и хвърлянето на тестото. Това с точенето е за нас дамите дето ни е страх да не си оцапаме и тавана в кухнята :)
05.02.2016 14:12
4
1
1
Покажи всички подкоментари