Тайната на идеалната пица е проста, като всичко гениално – тънка хрускава основа и много вкусна плънка, която прави пицата ароматна и топяща се в устата.
За тестото ще ви трябва двадесет милилитра зехтин, петстотин грама брашно, двеста и петдесет милилитра вода, една опаковка суха мая, десет грама сол.
За плънката: три супени лъжици каперси, тринадесет печурки, три кренвирша, петнадесет чери-доматчета, сто и петдесет грама моцарела, двеста грама пармезан или кашкавал, две супени лъжици доматено пюре, малко зехтин.
Пресейте брашното, за да се обогати с кислород и да стане тестото по-вкусно и да се топи в устата. От брашното, водата, солта, зехтина и маята омесете еластично тесто. Покрийте с кърпа и оставете за един час.
Разделете тестото на две части, разточете го и го сложете в две тавички, като оформите високо ръбче. Оставете да престои на топло половин час. Настържете пармезана или кашкавала на ситното ренде.
Напръскайте тестото с малко зехтин, нанесете на тънък слой доматеното пюре и поръсете с малко пармезан. Нарежеге на тънки филийки гъбките, а кренвиршите – на големи кръгове.
Нарежете моцарелата на кубчета, а чери-доматчетата разрежете на две. Разпределете всички тези продукти без доматчетата върху тестото. Разпределете каперсите и половинките чери-доматчета и поръсете с останалия пармезан.
Напръскайте с малко зехтин и печете на двеста градуса във фурната в продължение на двадесет минути. Нарежете всяка пица на осем парчета и сервирайте.
Коментари