Сочна домашна пица можете да приготвите с помощта на правилен подход към създаването на основата и на плънката на пицата.
Перфектното тесто за пица трябва да е не по-дебело от половин сантиметър, а ръбовете й трябва да са дебели около 2 сантиметра, но не повече.
За да стане пицата сочна и тестото да поеме плънката, тестото не трябва да се разточва, а да се издърпва с ръце, докато стане кръгло и тънко. Оставя се да почине и след това се слага във фурната.
Но преди това тестото се намазва с доматен сос, следва плънката и се получава наистина сочна и вкусна домашна пица. За да направите перфектната сочна пица, са необходими следните продукти за тестото: 2, 5 чаши брашно, 1 чаша топла вода, половин чаена лъжичка сол, 1 супена лъжица зехтин, половин кубче мая. За плънката: 250 грама млени или ситно нарязани обелени домати, 2 скилидки чесън, 125 грама моцарела, 1 китка босилек.
Върху масата се изсипва брашното, в средата му се прави кладенче и в центъра на това кладенче се слагат солта, зехтинът и маята. Водата се добавя постепенно и всичко се разбърква внимателно.
След като тестото стане гъсто, се меси 10 минути, за да стане еластично. Покрива се с кърпа и се оставя за 30 минути. Фурната се включва на 250 градуса.
Чесънът се нарязва на ситно и се запържва, добавят се доматите и половината китка босилек, нарязан на ситно. Добавят се малко сол и черен пипер на вкус, всичко се разбърква, котлонът се намалява и плънката се задушава на бавен огън 20 минути.
Тестото се омесва отново и с помощта на издърпване се прави кръг. Можете да разделите тестото на две части и да направите две отделни пици. Не е задължително основата за пицата да представлява идеален кръг.
Върху пицата се намазва плънката – тук не е необходимо предварително намазване с доматен сос, тъй като той е част от плънката.
Плънката се разпределя така, че да остане свободно тесто 1 сантиметър от края. Върху плънката се нареждат филийките нарязана моцарела и останалият босилек – на листенца. Пицата се пече 10 минути.
Можете да направите сочна пица с бекон. Необходими продукти: 350 грама тесто за пица, 3 домата, 2 супени лъжици доматено пюре, половин чаена лъжичка сушен босилек, 2 супени лъжици зехтин, 1 яйце, 50 грама кашкавал, 100 грама бекон.
Доматеното пюре се смесва с босилека и 1 супена лъжица зехтин и с тази смес се намазва основата за пицата. Върху нея се разпределят нарязаните на филийки домати и тънко нарязаният бекон. Яйцето се разбива с 1 супена лъжица зехтин и се излива върху пицата. Поръсва се с настърган кашкавал. Пече се 20 минути на 200 градуса.
Коментари