Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайните на сочната плънка за лазаня

Тайните на сочната плънка за лазаня

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Лазаня

Има стотици рецепти за плънка за лазаня, които варират взависимост от италианския регион, където се приготвят от много години.

В някои райони на Италия лазанята се прави само с доматен сос, в други – само със сос Бешамел. За плънка на лазанята може да послужи както кайма, така и шунка, различни видове салам, морски дарове.

Лазанята със сирена върви със сос Бешамел. Тавата, в която се приготвя лазанята, се намазва с мазнина и на дъното се излива малко сос бешамел, приготвен от прясно мляко, масло и запържено в него брашно. В брашното се добавя по малко млякото, докато не се сгъсти. Колкото по-горещо е млякото, толкова по-малка е вероятността от бучки в соса. При нужда сосът може да се прецеди.

Върху бешамела се нареждат корите за лазаня, отново се полива с бешамел и върху него се нареждат големи парчета моцарела и синьо сирене, поръсва се с настърган пармезан и отново се слагат кори и се редуват със сирене, докато не се получат седем слоя. Отгоре се намазва с фин слой бешамел и щедро се поръсва с пармезан. Пече се, докато не стане златиста.

Парче Лазаня

Каймата за лазаня се обработва предварително – запържва се с лук и зеленчуци, а след това се задушава с домати, нарязани на ситно, или с доматен сос.

В дълбок тиган или тенджерка се загрява олио и в него се запържва лукът. След около две минути се добавя каймата и се пържи седем минути. След това се добавят нарязани белени домати или доматен сок, млян черен пипер, дафинов лист и сол. Засушава се двадесет минути на среден огън, като постоянно се разбърква.

Много вкусна е лазанята с морски дарове. Необходими са 200 грама калмари, 200 грама скариди, 200 грама миди. Всичко се сварява до полуготовност в солена вода и след като се отцеди, се задушава в горещо олио под капак. След четири минути се добавят нарязани на ситно домати, една чаша вода, един дафинов лист и се задушава още петнадесет минути.

На дъното на тавата се излива малко бешамел, а между корите се редуват бешамел и сосът с морски дарове. Отгоре се наръсва с настърган пармезан и се пече до златисто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest