Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайните на сочната плънка за лазаня

Тайните на сочната плънка за лазаня

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Лазаня
Регулируем сушилник за мивка тип кошница-27%
Препоръчано за теб:
Регулируем сушилник за мивка тип кошница
23.00 лв.
16.90 лв.

Има стотици рецепти за плънка за лазаня, които варират взависимост от италианския регион, където се приготвят от много години.

В някои райони на Италия лазанята се прави само с доматен сос, в други – само със сос Бешамел. За плънка на лазанята може да послужи както кайма, така и шунка, различни видове салам, морски дарове.

Лазанята със сирена върви със сос Бешамел. Тавата, в която се приготвя лазанята, се намазва с мазнина и на дъното се излива малко сос бешамел, приготвен от прясно мляко, масло и запържено в него брашно. В брашното се добавя по малко млякото, докато не се сгъсти. Колкото по-горещо е млякото, толкова по-малка е вероятността от бучки в соса. При нужда сосът може да се прецеди.

Върху бешамела се нареждат корите за лазаня, отново се полива с бешамел и върху него се нареждат големи парчета моцарела и синьо сирене, поръсва се с настърган пармезан и отново се слагат кори и се редуват със сирене, докато не се получат седем слоя. Отгоре се намазва с фин слой бешамел и щедро се поръсва с пармезан. Пече се, докато не стане златиста.

Парче Лазаня

Каймата за лазаня се обработва предварително – запържва се с лук и зеленчуци, а след това се задушава с домати, нарязани на ситно, или с доматен сос.

В дълбок тиган или тенджерка се загрява олио и в него се запържва лукът. След около две минути се добавя каймата и се пържи седем минути. След това се добавят нарязани белени домати или доматен сок, млян черен пипер, дафинов лист и сол. Засушава се двадесет минути на среден огън, като постоянно се разбърква.

Много вкусна е лазанята с морски дарове. Необходими са 200 грама калмари, 200 грама скариди, 200 грама миди. Всичко се сварява до полуготовност в солена вода и след като се отцеди, се задушава в горещо олио под капак. След четири минути се добавят нарязани на ситно домати, една чаша вода, един дафинов лист и се задушава още петнадесет минути.

На дъното на тавата се излива малко бешамел, а между корите се редуват бешамел и сосът с морски дарове. Отгоре се наръсва с настърган пармезан и се пече до златисто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest