Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да разпознаем качествения зехтин

Как да разпознаем качествения зехтин

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Зехтин

За да разпознаем качествения зехтин, трябва да знаем основните му характеристики. Обикновено това са цената, киселинността при производство и вкуса.

Цената на зехтина се определя от качеството. Ако тя е подозрително ниска, най-добре обърнете внимание на етикета и съответните обозначения.

Основното правило за качествения зехтин е колкото по-малка киселинност, толкова по-качествен зехтин. Зехтинът, който е извлечен от зряла маслина, не е с висока киселинност. Ако не се съхранява добре или се съхранява прекалено дълго обаче, тези нива могат да се повишат.

Качествен Зехтин

За да бъде класифициран един зехтин като Екстра Върджин – най-висок клас, при бутилирането той трябва да бъде с киселинност по-малка от 0.8%. Киселинността обикновено се отбелязва на етикета.

Зехтинът Екстра Вържин се добива при първото пресиране на маслините и не се обработва допълнително преди бутилиране. За да бъде класифициран в тази група, при бутилирането той трябва да бъде с киселинност по-малка от 0.8%. За разлика от него зехтинът, определян като 100 % чист, е смес от рафиниран зехтин и Върджин зехтин.

Друг показател, определящ качеството на зехтина, е вкусът. Ако той е силен маслинен и силно горчив, то това значи, че е добит от презрели маслини или технологията на добиване не е добра. Добрият вкус обикновено е мек и приятен.

Зехтин С Подправки

Цветът също е индикатор за качеството на Екстра Върджин. Той е различен в зависимост от вида маслина, степента на зрялост на маслините и тяхното хлорофилово, и каротиново съдържание. Цветът на Екстра Върджин се променя - от зелено към жълто и от жълто към зеленикаво.

Често погрешно се смята, че наличието на твърди частици в зехтина говори за лошото му качество. Напротив – това е знак, че той е съхраняван при ниска температура и е замръзвал. Това не променя качествата на зехтина, дори напротив - гарантира, че е съхраняван далече от топлина.

Професионално качеството на даден продукт се определя от най-малко осем специалисти-дегустатори, които определят вида на зехтина. Този сетивен метод на оценяване е наречен Панел Тест и е задължителен за Екстра върджин.

Зехтинът е единственият хранителен продукт, чиито минимум химически и сетивни характеристики са определени в закон. В него се допуска, че зехтин Екстра Върджин може да има минимум оценка 5.5 от максимална 6.5.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest