Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайните на вкусния руски борш

Тайните на вкусния руски борш

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Руски борш

Боршът е ястие, типично за Русия и Украйна. Тайната в приготвянето му е основната съставка – червеното цвекло. В зависимост от региона, в който се приготвя, му се добавят още гъби, домати, телешко месо, моркови, картофи и/или зеле. Тази е сред малкото супи, които могат да се приготвят както топли, така и студени.

Студената, за разлика от топлата супа, се приготвя от сварено младо червено цвекло заедно с листата. Когато изстине, към нея се прибавят заквасена сметана, кефир или кисело мляко. Най-често тя се приготвя с репички и краставици. Студеният борш се поръсва с магданоз и копър. Някои добавят и настъргани твърдо сварени яйца. Студеният борш има типичен ярко розов цвят. Той варира в своя нюанс спрямо количеството на добавеното цвекло.

Приготвянето на руският борш изисква доста майсторство. Руснаците обикновено залагат на топлия борш. При него задължително ще са ви нужни голяма тенджера, два тигана, остър нож, три котлон по възможност, две дъски за рязане, а и доста свободно време. Имайте предвид, че само за приготвянето на телешкия бульон и цвеклото трябва около час. Ето и точните съставки за приготвянето на руски борш.

Необходими продукти: 400 г телешко месо, 700 г червено цвекло, 250 г зеле, 200 г картофи, 100 г моркови, 1 червена чушка, 1 скилидка чесън, 2 домата, 1/2 ч.л. захар, 2 с.л. масло, 1 с.л. лимонов сок, 1 дафинов лист, 1/2 връзка копър, 1/2 връзка магданоз

Начин на приготвяне: Телешкото месо се нарязва на ситно. Слага се в голяма тенджера и се залива с 3 л вода. Щом заври, температурата се намаля. Пяната, която се образува на повърхността, се премахва с лъжица.

Към врящото месо се добавя нарязаният на ситно копър, една цяла глава лук и дафиновият лист. Оставя се на котлона да къкри около час.

Борш с месо

През това време цвеклото се обелва и се нарязва на тънки пръчици, а доматите се нарязват на кубчета. В широк тиган се загрява 1 с.л. от маслото. Прибавят се цвеклото и доматите, овкусени с лимоновия сок, и захарта. Зеленчуците се задушават около час, докато цвеклото омекне напълно. Разбъркват се на няколко пъти. Ако получената смес е суха, се залива с малко телешки бульон.

Морковите, чушката, лукът и чесънът се режат на ситно. В друг тиган, за да не се смесват ароматите, се загрява останалото масло и се изсипват зеленчуците. Сотират се за 15 минути.

Когато телешкият бульон е готов, от него се вадят дафиновият лист и главата лук. Прибавят се зелето и картофите, нарязани на ситно, заедно със сотираните зеленчуци. Оставя се още 15 минути на котлона на слаб огън.

Към супата се добавя задушеното цвекло с доматите. Разбърква се добре и се подправя със сол и черен пипер. Ври още 10 минути.

Традиционно боршът се сервира в затоплени купички. Отгоре може да поръсите с магданоз и лъжица заквасена сметана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest