Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайните на вкусния слънчоглед

Тайните на вкусния слънчоглед

Слънчоглед

Слънчогледовите ядки са предпочитани пред всички останали. Те са много по-евтини, а и като че ли т.нар чоплене на семки носи някаква магия със себе си. Да стоиш пред телевизора и да похапваш слънчогледови семки е страхотно. Вярно е, че обикновено след това диванът и подът са изцяло покрити с него, но пък удоволствието си заслужава.

Но освен удоволствието чопленето на слънчоглед има и няколко не толкова добри страни. Знаете, че тези ядки са доста калорични, което означава, че да се похапват постоянно не е най-добрата идея. Но като че ли този проблем остава малко в страни, като се появи другият.

На всеки, обичащ слънчогледа и свещеното действие "чоплене", му се е случвало да не спре навреме. Това не означава нищо друго освен подут и болезнен език, който минава за ден-два, но усещането е неприятно. Заслужавало си е, но все пак е неприятно. Няма да имате този проблем, ако си купувате безсолен слънчоглед, а още по-добре би било, ако той е белен. Но обеленият вече слънчоглед не носи същото удоволствие.

Слънчогледови семки

Ако у дома ви се намира суров слънчоглед, можете да си го изпечете сами. Няма абсолютно нищо сложно в цялата процедура. Единствено трябва да наблюдавате слънчогледа и да го разбърквате. За да стане истински вкусен, има няколко компонента, които е желателно да спазите:

- Не добавяйте много сол, когато го печете, защото можете много лесно да го пресолите и да го направите негоден за ядене;

- Когато го сложите да го печете, най-добре това да е в тавичка, която е достатъчно голяма да се разпръсне цялото количество по дъното й. В противен случай рискувате някои семки да се препекат, а други да останат сурови;

Белени семки

- Непрекъснато разбърквайте ядките, докато се пекат. Ако ги оставите без да ги разбърквате, рискувате да се препекат неравномерно и да загорчат;

- Преди да започнете същинската част го измийте хубаво или го напръскайте с вода и разбъркайте, за да полепне солта по всяка семка;

- Извадете слънчогледа малко преди да се е изпекъл напълно, защото иначе рискувате да бъде горчив;

- Не го оставяйте на изключен уред - докато топлината му се отнеме, семките могат да станат твърде препечени.

При термична обработка слънчогледът губи своите полезни вещества. Специалистите ни предлагат само да го изсушаваме, не да го изпичаме. Освен това се оказва, че той е доста полезен за сърцето и понижаването на холестерола. Всичко това, разбира се, ако го хапвате в нормални количества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest