Патешкият дроб има почетно място на трапезата от дълги години. Ценен е заради уникалния си вкус и аромат.
Патешкият черен дроб е богат на желязо, калий, калций, магнезий, манган, мед, натрий, селен, фосфор, цинк. В малки количества в него се откриват още йод, кобалт, молибден, никел, калай, сяра, флуор, хром. Хранителната му стойност е висока - в 100 г суров патешки дроб се съдържат 405 калории.
Патешкият черен дроб се използва най-вече в кулинарията, от него се приготвят огромен брой вкусни ястия. Този субпродукт не може да се припише към диетичните продукти. Трябва да се използва от хора, които не се придържат към специална диета и въпреки това може да се консумира рядко.
Може да присъства в супи, ястия, както и в закуска и салати. Опитните кулинари съветват патешкият дроб да се пържи не повече от десет минути, а да го задушавате за седем минути.
При варене на субпродукта са необходими пет минути, но е нужно да запомните, че черният патешки дроб трябва да се пусне в подсолена вряща вода. В противен случай дробът ще загуби своята форма. Важно е да запомните, че ако го поставите в студена течност, то цялата му мазнина ще излезе във водата при термичната обработка и той ще стане като гума.
Продуктът е подходящ за различни лакомства, но най-популярният е пастет. Отлична комбинация на патешкия дроб са лук и зелен лук, моркови, грах, домати и доматени сосове, маслини, варен ориз, каперси, гъби, варени картофи, дюля, круша, печени ябълки и сосове от тях, сосове от червена боровинка, краставици и кисели краставички.
За сос към черния патешки дроб се добавят масло, готварска сметана, заквасена сметана, бяло вино, ракия или коняк, сок от червена боровинка, прясно изцеден портокалов сок и балсамов оцет. В някои рецепти за приготвянето му, се препоръчва да добавите малко количество брашно. С него ще получите плътно и ароматно ястие, което ще има несравним вкус и лека консистенция.
Най-добрите подправки, които лесно могат да акцентират върху изискания вкус на нежния патешки дроб, са босилек, бял пипер, кимион, кориандър, индийско орехче, риган, розмарин, целина, черен пипер, чесън (пресен и сушен).
Коментари