Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайните на вкусния козунак

Тайните на вкусния козунак

редакция:
AdminAdmin
Администратор
9484
Тайните на вкусния козунак
Точило за ножове с различни наточвания
Практичен аксесоар за вашия дом:
Точило за ножове с различни наточвания
20.00 лв.

Има няколко основни неща, които трябва да се спазят при домашната подготовка на козунаци.

Първото условие е всички продукти (мляко, вода, мая) да бъдат предварително затоплени до температура около 23-25 °C.

Задължително е също брашното да бъде добро пресято.

Друго важно условие е да внимавате да не се пресече маята. Ето защо в никакъв случай не бива да месите козунака със прекалено загрято мляко.

За истински вкусния козунак са характерни т.нар. конци при разчупването на великденския сладкиш. Те се получават от глутеновите нишки на брашното и от белтъка на яйцата. От значение за образуването им е дългото замесване и месене на тестото. След омесване на брашнената смес, тя не бива да се бие силно. Козунакът се меси бавно и се оставя да втаса.

Плетене на козунак

Друга важна част в замесването е дългото време, което тестото трябва да престои, за да увеличи двойно обема си. Майстор сладкарите препоръчват двойно втасване на тестото – веднъж, като е на топка, и втори път - след като оплетете козунака в избраната от вас форма. Времето за втасване обикновено е между 5 и 6 часа. По-нетърпеливите могат да намалят наполовина тези часове.

Престоят на козунака преди печене трябва да става на стайна температура. Най-подходящо е температурата в помещението да не надвишава или понижава 23–25 °C. В същото време внимавайте втасващият козунак да не хване коричка.

Освен това не трябва да пестите мазнината, когато приготвяте сместа.

Сред апетитните добавки, които биха направили козунака неустоим, са бадеми, стафиди, лимонова кора и канела.

Ако сложите прекалено много захар в тестото на козунака, най-вероятно ще почернее при печене повече от нужното.

Козунак със стафиди

Температурата на печене на козунак също е от значение. Фурната не бива да е пусната на високи градуси. Първоначално фурната се загрява до 220 °C.

Препоръките на майстори са след набъбване градусите да се намалят до 190 °C. По желание можете да покриете козунака с готварско фолио.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
512
47
32
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Полезна информация. Идва отново време да замесим козунаците!
24.04.2016 10:26
2
1
шиков
шиков
Драга госпожо ако тестото за кузанак го държите във хладилника изацяла седмица няма да втаса нъли се сещаш стаята трабва да дъде добре затоплена и набързо втасва акоси в търговията няма даискараш нищо тока неможиш даси платиш
21.04.2013 13:55
3
Flora
Flora
Незнам как за един час ще ти втаса, ама айде. Когато правя козунак винаги втасва първият път около 4-5 часа. И после става уникалвен.
21.04.2013 10:15
7
2
илияна
илияна
Госпожо не може да втасва 6 часа време за втасване е 1 час достатъчно е за първото втасване а когато се оплетат плитките става побързо втасването

21.04.2013 09:07
2
7
Мирослава П.
Мирослава П.
Спазих всички препоръки,посочени по-горе.Втасва доста време,тъй като имам малко дете и се съобразявах с режима на хранене и спане.Освен всичко посочено горе намазах с малко мармалад от дюли,в който има индрише,а отгоре поръсих с мак.
Разликата между домашното и купешкото е огромна и когато се прави веднъж в годината си струва да се потрудиш малко.
19.04.2013 15:00
10
3