Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайната на вкусния домашен козунак

Тайната на вкусния домашен козунак

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Домашен Козунак

Една от тайните на вкусния домашен козунак, е че той се прави много дълго и трябва да се заредите с търпение, ако искате да се получи добър резултат.

За да приготвите вкусен домашен козунак, са необходими пресни и висококачествени продукти. Само това гарантира, че козунакът ще бъде наистина вкусен и красив на вид.

Необходими продукти за приготвянето на домашен козунак: 600 грама брашно, чаша и половина прясно мляко, 6 яйца, 200 грама масло, 2 чаши захар, 50 грама мая, щипка сол, 50 грама стафиди, 50 грама бадеми, 50 грама захаросани плодове, 1 ванилия. Ако не обичате козунак с плодове или с ядки, можете да го направите и без тях.

Козунакът става още по-хубав с глазура. За нея е необходим 1 белтък, половин чаша пудра захар, 1 чаена лъжичка лимонов сок.

В топлото прясно мляко се разтваря 1 супена лъжица захар и маята. Добавят се 200 грама пресято брашно и се разбърква така, че да няма бучки. Завива се с кърпа и се оставя на топло.

Великденски Козунак

Белтъците се отделят от жълтъците. Белтъците се прибират в хладилника, а жълтъците се разбиват със захарта до бяло, като един жълтък се оставя за намазване на козунака. Маслото се разтапя и се охлажда.

Когато сместа с маята увеличи двойно обема си, се добавят жълтъците със захарта. Добавя се охладеното разтопено масло, солта и ванилията и всичко се разбърква. Белтъците се разбиват на сняг и се добавят, добавя се и останалото брашно.

Тестото се омесва добре, докато не се появят мехурчета въздух в него. Ако месите на ръка, това може да отнеме повече от час. Но месенето е съществена част от приготвянето на вкусния домашен козунак. Ако не е омесено добре тестото, то няма да стане меко, пухкаво и на конци.

Козунак

Замесеното тесто се покрива и се оставя на топло да бухне. Когато увеличи обема си повече от два пъти, се добавят измитите и подсушени стафиди, предварително оваляни в брашно. Добавят се нарязаните на кубчета захаросани плодове и нарязаните на малки парчета обелени бадеми.

Тестото се меси около 5 минути с кухненски комбайн или половин час на ръка и се оставя на топло да бухне отново. Формите за печене на козунаците се намазват с масло и се поръсват с брашно или галета, а на дъното им се слага хартия за печене.

Тестото се слага във формите и се оставя да се надигне, козунаците се намазват с жълтък и се пекат на 180 градуса около час. За да не излезе от формите, те се пълнят наполовина. За да не изгори горната част на козунака, след като се зачерви, се покрива с хартия, намокрена с вода.

Готовите козунаци се вадят от формите внимателно и се слагат върху възглавница, покрита с кърпа. Покриват се с друга кърпа и се оставят да изстинат.

Изстиналите козунаци се покриват с глазура, която се прави като белтъкът се разбива, добавя се пудрата захар и лимоновият сок. Козунаците, покрити с глазура, се слагат за 4 минути във фурната, за да стане по-красива и вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
45
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Обожавам аромата на домашен козунак! Изпълва цялото пространство около мен!
24.04.2016 10:28
1
шеф
шеф
За това количество прясно мляко и яйца брашното трябва да е 1 кг.
31.03.2015 22:31
9
Краси
Краси
Ако млякото се замени с кокосово или баdемово би ли се получил пак желания ефект за козунак?
16.04.2014 15:07
1
Милена У.
Милена У.
Чудесна рецепта и добри идеи за приготвяне.Благодаря на автора.
05.04.2014 23:32
Татяна
Татяна
Мисля, че брашното е прекалено малко. Хващам се на бас, че ще поеме 1.2-2 кг.
04.05.2013 14:51
14