Който е опитал истинското ориенталско ястие с парчета месо, ориз и подправки под името пилаф, никога няма да забрави неговия вкус и аромат. Пилафът е древно национално ястие от Близкия и Средния Изток, Централна Азия и Задкавказието.
Много домакини се опитват да разгадаят тайните на неговото приготвяне. Пробват различни рецепти, но не на всички се отдава да приготвят този кулинарен шедьовър. Днес ще ви запознаем с няколко тайни, които ще помогнат да приготвите идеалния пилаф.
1. Важно е да знаете, че основната тайна на пилафа не е състава на продуктите, а в начина на приготвянето му. Вкусът на ястието зависи от балансираната комбинация на двата компонента - месо и ориз.
2. Важен етап в технологията за приготвяне е изборът на ориз и моркови. Предварителната им подготовка и последователността на добавяне също са важни. Какви продукти още са нужни; лук, моркови, месо, олио, сол, вода, ориз.
3. За класическия вариант на приготвяне, най-добре е да изберете овнешко (плешка, гърди или бут). Но ако не обичате това месо, изберете свинско, говеждо, пуешко или пилешко, те са напълно подходящи. Но телешкото в този случай, няма да даде на ястието нужния аромат и вкус.
4. Оризът за пилафа трябва да бъде с ниско съдържание на нишесте, прозрачен и здрав. Зърната да са със средна дължина, перления най-добре абсорбира водата и мазнината.
5. Ако месото и оризът са основните компоненти на пилафа, то после са зеленчуците, подправките и допълнителните съставки, с които всяка домакиня може да импровизира. В пилафа, освен лук и моркови, можете да добавите цели зърна кимион, чесън, стафиди, сушени плодове. Не забравяйте за лют червен пипер (пресен или сух). На пазара се продават много и различни смеси за пилаф, но не ги използвайте, тъй като те няма да дадат този незабравим аромат.
6. Вкусен пилаф ще получите, ако го приготвите с растително масло (слънчогледово или сусамово).
7. За разлика от другите ястия, крайният резултат при пилафа се влияе и от съдовете, в които го приготвяте. Най-идеалният вариант за него е меден или алуминиев съд с дебели стени.
Рецепта за идеален пилаф
И сега, като знаете някои от тънкостите за приготвянето на пилафа, опитайте да го приготвите. Важно е, да знаете съотношението на месото, ориза, лука и морковите трябва да бъде едно към едно. Ако мекото е постно, тогава е добре да добавите още малко олио.
Необходимите съставки:
месо – 1 кг
ориз – 1 кг
моркови – 1 кг
олио – 100 мл
чесън – 1-2 глави
подправки – на вкус
Начин на приготвяне:
Подготовката и приготвянето на много хора е специален ритуал, но основното е положителното отношение.
Нарежете месото на средно големи парчета и ги добавете към съда със загрятото олио. Запържете го до златиста коричка, добавете лука, нарязан на полумесеци, и запържете докато покафенее.
Нарежете морковите на лентички, колкото по-дълги толкова по-добре. Не настъргвайте морковите на ренде, това влияе на вкуса на ястието. Запържете всичко до полуготовност. След това добавете вряла вода, докато покриете месото, прибавете подправките и посолете. Намалете огъня и варите от 40 до 90 минути в зависимост от вида на месото.
Изплакнете ориза приблизително 5-7 пъти и прецедете през сито за да изтече всичката вода. Когато месото е готово, засилете огъня и добавете цялата глава чесън (не раздробен на скилидки), само горната люспа премахната.
Добавете ориза и загладете равномерно, изсипете вряла вода на тънка струя, така че да покриете сместа - 2-3 см. Без капак оставете ястието да заври равномерно, тук можете да добавите още подправки. Намалете огъня до минимум, затворете съда плътно с капак. Нека всичко се задушава за 35-40 минути, като основното е да не разбърквате.
Сервирайте пилафа горещ в голяма кръгла чиния с малки стени (борд). Обикновено оризът се поставя на купчина, а на върха му се поставят парчета месо, чесън, сушени плодове и други продукти, приготвени заедно с него. Цялата тази ароматна красота поръсете с нарязани подправки. Отделно се сервират салати от пресни зеленчуци - краставици, домати и ряпа.
Импровизирайте и създайте вашата перфектна рецепта за пилаф!
Коментари