Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайната на вкусния крем Брюле

Тайната на вкусния крем Брюле

Крем Брюле

Крем Брюле – това е изискан десерт, изобретение на френските сладкари. Представете си лек, нежен и въздушен крем, покрит с карамелена коричка – как можете да устоите на това деликатно лакомство.

Как се прави крем Брюле у дома?

Крем Брюле се прави от сметана или мляко, смесени с жълтъци, захар и ванилия. Първо, разбивате жълтъците със захарта, след което се добавят сметаната или млякото, а в съвременните рецепти се използват и двата продукта. Тъй като това е крем, той се оставя да заври на огъня, а за ароматизиране освен ванилия можете да добавите, цитрусови корички, ядки, шоколад, канела и други подправки. Карамелената коричка (глазура) се прави от захар стопена до кафяв цвят, тя просто се излива върху вече приготвения крем и скоро се втвърдява. За тази цел е възможно да се използва кулинарна горелка за захар, като предварително поръсите кристалната захар.

Класическите пропорции за крем Брюле са: 100 мл сметана, 1 жълтък и 20 г захар; кремът се пече на водна баня във фурна на висока температура.

Французите приготвят крема на базата на сметана, а испанците, които също претендират, че са автори на рецептата за крем Брюле, използват прясно мляко, наричайки десерта Каталунски крем. Напоследък се появиха рецепти на крем Брюле в микровълнова, но те трябва да се приемат като възможност, когато няма време. В микровълновата фурна кремът е по-лек и порест, а във фурна на водна баня плътен и еластичен.

Тайни при приготвянето на крем Брюле

Разбийте жълтъците със захарта, докато избледнеят и увеличат обема си. За целта използвайте лъжица, а не миксер. Сметаната за крема не варите, а затопляте до 70 градуса, отстранете образувалата се пяна върху нея, изсипете я в сместа от захар и жълтъци. Когато сметаната загрее, разбърквайте постоянно, така че жълтъците да не се коагулират (пресекат).

В някои рецепти ще видите желатин, който прави текстурата на крема по-плътна, което несъмнено подобрява вкуса и външният вид на десерта. Крем Брюле се пече за около 45 минути във водна баня.

Как да разберете кога е готов крем Брюле?

Приготвяне на Крем Брюле

На повърхността му се образува тънка коричка и ако натиснете ръба на формата, кремът леко ще се залюлее като меко желе. Но ако вълната при натиск премине над крема, то той има нужда от още престой във фурната.

Крем Брюле обикновено се пече при 140-150 градуса, след което внимателно извадете формичките от водата и оставете да изстине. Но това не е всичко – поставете крема в хладилник под полиетиленово фолио за 3 часа, така може да издържи до 3 дни.

След което, полейте с карамел на тънко или просто сипете 2 ч.л. кристална захар във всяка порция и поставете под грил, за да се стопи захарта.

Сега се пригответе за кулинарен експеримент, следвайки точно всички етапи, ще приготвите класически крем Брюле и ще изненадате не само вашите гости и близки, но и себе си!

Съставки: жълтъци – 4 бр., захар – 70 г, най-гъстата сметана – 500 мл, ванилия – 2 шушулки

Метод на приготвяне:

Поставете шушулките ванилия в сметаната и поставете на котлона. Затоплете сметаната, без да завира. Добре разбийте жълтъците със захарта. Изсипете 100 мл от сметаната към жълтъчената смес и енергично разбъркайте, след което излейте и останалата сметана, разбъркайте отново.

Прецедете сместа през фина цедка за да отстраните ванилията. Напълнете тава с вода с височина 2 см и я поставете на дъното на фурната. Поставете решетка върху тавата с вода и включете фурната на 140 градуса. Намажете формичките за крема с масло и изсипете сметаната в тях, поставете ги върху решетката и изпечете крема за 30-50 минути – времето за печене зависи от размера на формите.

Как да проверите готовността на крема е написано по-горе. Премахнете формите с решетката и оставете да се охладят на стайна температура, поставете ги в хладилник за 3 часа или повече.

Поръсете крем Брюле със кристална захар (бяла или кафява) и поставете върху решетката на нагрят горен реотан, докато захарта се превърне в карамел.

Сервирайте крем Брюле директно с формичките, украсявайки десерта с горски плодове и листа от мента.

Сега разбирате, че животът е красив и сладък!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен