Макар повечето хора да си мислят, че крем брюле е измислен от френски готвачи, той всъщност е английско изобретение. Възникнал е през 17 в. в Кеймбридж и едва през 19 в. става известен във Франция, където получава и сегашното си име. Ето три различни начина, по които да приготвите крем брюле:
Вариант 1
Необходими продукти: 6 жълтъка, 500 мл течна сметана, 7 с. л. захар, 1 пакетче ванилия.
Начин на приготвяне: Жълтъците и захарта се разбиват с миксер докато побелеят. Сметаната се поставя да се сгрее на включен котлон, без да се стига до кипването ѝ. Добавя се към яйчената смес при непрекъснато разбиване.
Накрая се сипва и ванилията. Кремът се се слага в съд с вряща вода и се вари на водна баня около 15 мин. След като е готов се изсипва в купички и се оставя да се изстуди. Може да бъде украсен със сладко от боровинки или сметана.
Вариант 2
Необходими продукти: 8 жълтъка, 600 мл течна сметана, 10 с. л. захар, 1 пакетче ванилия.
Начин на приготвяне: Жълтъците, захарта, сметаната и ванилията се разбиват с миксер няколко минути. След това се изсипват в алуминиеви купички, които се слагат в напълнена с вода тава. Кремовете се варят на водна баня в загрята на около 150-160 фурна. След около 50-60 мин. са готови, но се сервират след като се охладят.
Вариант 3
Необходими продукти: 500 мл течна сметана, 1 пакетче ванилия, 100 г бяла захар, 50 г кафява захар, 6 жълтъка.
Начин на приготвяне: Фурната се загрява до 140 градуса. Сметаната и ванилията се изсипват в метална купа и се поставят на загрят котлон. Когато тази смес заври, температурата веднага се намалява.
След около 5 минути купата се сваля и сместа се оставя да се охлади. Отделно се разбиват с миксер жълтъците и бялата захар и към тях при непрекъснато бъркане се добавя на тънка струйка сметана.
Така получената смес се изсипва в 6- 7 формички за крем, които се слагат в тава, напълнена с вода. Добре е тя да е топла и да стига най-много до половината на купичките.
Тавата с кремчетата се поставя във фурната и се пече на водна баня около 50- 60 мин. След това кремовете се оставят да се охладят и преди сервиране се поръсват с кафявата захар и се карамелизират с бренер.
Коментари