Рулото Стефани е често приготвяно ястие в националната ни кухня. То е лесно за изпълнение, не изисква много време и може да бъде поднесено както в ежедневното ни меню, така и при по-тържествени поводи. Ето три варианта как да приготвите руло Стефани:
Традиционна рецепта за руло Стефани
Необходими продукти: 1 кг телешка кайма, 1 яйце, 4 филии счукан сухар, 1 глава кромид лук, 50 г настърган кашкавал, 2 сварени моркова, 2 твърдо сварени яйца, 2 кисели краставички, сол, черен пипер, кимион и магданоз на вкус.
Начин на приготвяне: Каймата се омесва с яйцето, 3 от филиите сухар, ситно нарязания лук и изброените подправки на вкус. Така приготвената смес се оставя да почива около 30 мин до попиване на ароматите. Морковите и краставичките се нарязват на ивички, а яйцата - на четвъртинки.
Върху влажна мокра кърпа се разстила каймата и от нея се оформя с ръце правоъгълник, върху чийто край редите зеленчуците. Всичко се навива на руло и се поставя в предварително загрята фурна на 180 градуса в намазнена тавичка. Долива се около 2 пръста вода. След около 50 минути рулото се поръсва с останалата галета и кашкавала и се пече още около 10 минути.
Руло Стефани с яйца, червени чушки и маслини
Необходими продукти: 1 кг телешка кайма, 1 яйце, 1 к. ч. сухар, 1 глава кромид лук, 2 твърдо сварени яйца, 1 голяма сварена червена чушка, 20- 25 големи черни маслини без костилките, сол, черен пипер и риган на вкус.
Начин на приготвяне: Каймата се забърква по същия начин като по-горната рецепта, но с различни подправки. След като престои около 30 минути, се разстила върху влажната кърпа и в единия край на образувалия се правоъгълник се подреждат нарязаните на четвъртинки яйца, маслините и нарязаната на ивици чушка. Пече се около 1 ч. в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Руло Стефани със сос от гъби
Необходими продукти за соса: 250 г гъби, 20 г масло, 2 с. л. брашно, 3 скилидки чесън, 100 мл бяло вино, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Рулото се приготвя по някоя от гореизброените рецепти. Сосът се приготвя като гъбите се задушават в маслото и към тях се прибавя разтвореното във виното брашно и нарязаните на ситно скилидки чесън. След като сосът се сгъсти, се добавят подправките и с така получения сос се залива готовото руло.
Опитайте още Руло Стефани с телешко месо, Вкусно руло Стефани, Руло Стефани с коняк, Лесно руло Стефани, Мини руло Стефани.
Коментари