Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Три начина да направим крем карамел

Три начина да направим крем карамел

редакция:
Крем карамел

Крем-карамелът е един от най-разпространените десерти в нашата кухня. Независимо по какъв начин е приготвен, той е сред любимите десерти на цялото семейство. Може да бъде направен както в голям метален съд и после да бъде порциониран, така и в специалните алуминиеви формички, познати като тимбалчета. Ето три различни начина, по които можете да си направите лесно и бързо крем карамел:

Вариант 1

Необходими продукти: 6 яйца 1 1/4 ч. ч. захар за крема, 3/4 ч. ч. за карамела, 1 л прясно мляко, 1 пакетче ванилия.

Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват заедно с 1 1/4 ч. ч. захар. Към тях се добавя горещото мляко и непрекъснато се разбърква. Ароматизира се с ванилия. Отделно в подходящ съд с дебело дъно се карамелизира 3/4 ч. ч. захар, която се изсипва в купичките, предвидени за крем карамела.

Върху карамела се сипва млечната смес и всички купички се слагат в тава, за да се пекат на водна баня. Температурата, на която ще се пекат, не трябва да е по-висока от 180 градуса, защото ако заври водата, кремът ще стане на шупли.

Вариант 2

Необходими продукти: 8 яйца, 1 л прясно мляко, 450 г захар, 1 пакетче ванилия.

Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват заедно с прясното мляко и 300 г от захарта. Останалата захар се карамелизира, като се внимава да не прегори. С нея се намазват формичките за крем карамела и върху тях се изсипва млечния крем. Подреждат се в широка тава и се пекат на водна баня около 1 час при температура от 160-170 градуса. Крем-карамелът се сервира добре охладен.

Вариант 3

Необходими продукти: 4 с. л. захар, 65 г масло, 7 с. л. брашно, 300 мл прясно мляко, 6 яйца, 1 пакетче ванилия.

Начин на приготвяне: Захарта се карамелизира, след което се залива с прясното мляко. След разтварянето на карамела в млякото, към тях се прибавят маслото, брашното и един по един жълтъците, като непрекъснато се разбърква.

Белтъците се разбиват на сняг и също се слагат към крема. Всичко се излива в намазана с масло форма и се слага да се вари на водна баня за около 40-50 мин. След като е готов кремът, се охлажда до стайна температура и се поставя в подходящи купи за сервиране.

За да се насладите напълно на вариациите крем карамел, опитайте още нашия класически крем карамел, този крем карамел без никакви шупли или крем карамелът с тиква.

Прочетете и тези хитринки за вкусен крем карамел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest