Кифличките – тези вкусни, топли и пухкави изкушения неминуемо са любими на мнозина. Дори най-големият въздържател ще се изкуши от така прясно изпечени и носещи аромат на сладост домашни кифлички.
Когато ги разчупите, усещате блаженото топло благоухание, което само печените кифлички могат да поднесат. У нас малките дундести печива неминуемо ни напомнят на кухнята на баба, която изобилства от различни мекички, бухти с плънка или без, гюзлеми, карталаци, пърженки, тиганички и т.н.
Приготвянето на кифлички обаче е специален ритуал, в който вземат често участие всички в домакинството. Малките пухкави хапки са традиция и по Великден, когато приготвяме козуначени кифлички с плънка от различни домашни сладка.
Плънките за кифлички могат да са различни и по вкуса на всеки - солени: с яйца и сирене, кайма, различни сирена, дори зеленчуци; сладки: мармалади, шоколад, крем и т.н.
И за да сме максимално полезни, ето три начина как да превърнете желанието за домашни вкусотии в реалност. Избрахме три базови и изпитани рецепти за кифлички, които са любими на поколения.
Кифлички със сладко
Необходими продукти: 250 мл прясно мляко, 1 яйце, 1 пакетче мая, 3 с.л. мед, 1 с.л. непълна захар, 4 с.л. олио, 500 г брашно, ½ ч.ч. брашно за домесване, течен шоколад, сладко от ягоди.
Начин на приготвяне: Половината мляко се затопля леко. Добавят му се маята, медът и захарта. Разбъркват се добре, след което към сместа се добавят всички продукти. Замесва се меко тесто. Оставя се да втаса за десетина минути и се премесва отново.
Тестото се разделя на четири топки. Всяка една се разточва на кръг. Нарязва се на триъгълници. Половината се пълнят с течен шоколад, а другите със сладко от ягоди. Кифличките се завиват и се нареждат в намазана с олио тава. Отгоре се намазват с разбит жълтък с няколко капки олио и лъжичка мляко.
Кифличките със сладко се оставят за известно време да втасат в тавите. Пекат се на 250 градуса - леко отдолу и после отгоре. Нужно им е много малко време, поради което трябва да се наблюдават непрестанно.
Когато са готови се намазват обилно с масло с помощта на четка, и се поръсват с кристална захар.
Кифлички с локум
Необходими продукти: 500 г брашно, 1 пакетче суха мая, 2 с.л. масло, 3-4 с.л. олио, 3 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 1 ч.ч. вода, 150 г локум, 1 бр. жълтък.
Начин на приготвяне: Брашното се пресява в съд и му се прави кладенче. В него се слагат маята, маслото, олиото, захарта, солта и чашата хладка вода. Замесва се меко и еластично тесто. Оставя се да втаса за 30 минути.
След това се оформят кифличките, като всяка една се пълни с парченца локум. Нареждат се в тава и се намазват отгоре с жълтък.
Кифличките с локум се пекът в предварително загрята фурна, на 180 градуса за 20-25 минути.
Универсални кифлички
Необходими продукти: 2 яйца и 1 белтък (жълтъка + 1-2 с.л. вода се разбъркват и се оставя за намазване), 1 ч.ч. разтопена свинска мас, 6 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 30 г мая, 2 ч.ч. топло прясно мляко, брашно.
Начин на приготвяне: Маята се разтваря в малко топло мляко, заедно с 1 с.л. захар. Яйцата се разбиват добре. Добавят им се шупналата мая, останалата захар, маста, солта и млякото. Замесва се меко, еластично тесто. Оставя се да втаса за около 30 минути.
Готовото тесто се разделя на топки. Всяка от тях се разточва и нарязва на триъгълници. Кифличките се завиват с плънка по избор. Подходящи са както солени (кашкавал, шунка), така и сладки – шоколад, мармалади и др.
Готовите кифлички се нареждат в тава, застлана с хартия и намазват с жълтък. Отгоре може да се поръсят със сусам или мак. Пекат се в предварително загрята фурна на около 200 градуса.
Коментари