Освен традиционния начин за приготвяне на мусака с картофи и кайма, има и други интересни рецепти, които е добре да овладеете, за да можете да разнообразите менюто си.
Мусака от спанак и картофи
Необходими продукти: 1 кг сварени картофи, 500 г спанак, 1 чаша натрошено сирене, 3- 4 с. л. разтопено масло, 3 скилидки чесън, 1/2 ч. л. индийско орехче, сол на вкус, 3 яйца, 2 чаши прясно мляко, нарязан магданоз за поръсване.
Начин на приготвяне: Спанакът се нарязва не много ситно и се слага да ври в подсолена вода. Изважда се, отцежда се и към него се прибавя 1 чаша натрошено сирене, нарязаните на ситно скилидки чесън, индийското орехче и 1 с. л. масло. Всичко това се разбърква добре. Сварените вече картофи се обелват и нарязват на филийки.
В намазана с масло тава се слагат половината картофи, върху тях се изсипва спанакът с подправките и най-отгоре се слагат останалите картофи, които също се посоляват. Всичко се залива с малко разтопено масло и разбитото с яйцата прясно мляко. Мусаката се пече на силна фурна докато се зачерви и се поръсва с магданоз.
Мусака от агнешко месо с лапад
Необходими продукти: 1 кг смляно агнешко месо, 7 стръка зелен лук, 50 г разтопено масло, 1 кг лапад, 2 сварени яйца, 3 сурови яйца, 1 1/2 чаша кисело мляко, 1 с. л. брашно, сол и черен пипер на вкус, няколко стръка магданоз.
Начин на приготвяне: Нарязаният на ситно лук се запържва заедно с каймата. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. В отеделен съд се задушава ситно нарязаният лапад и след като е готов се отцежда и се разбърква заедно с нарязаните на кубчета яйца, 2 с. л. масло, сол и черен пипер на вкус и ситно нарязан магданоз.
Половината кайма се слага в намазана с масло тава, изсипва се върху нея лапада с подправките и се покрива с останалата кайма. Полива се със смес от разбитите яйца, брашното и киселото мляко и се пече на силна фурна.
Мусака от тиквички и телешко месо
Необходими продукти: 800 г телешка кайма, 1 кг тиквички, 1 глава кромид лук, кимион, чубрица, сол и черен пипер на вкус, 50 г масло, 2 чаши прясно мляко, 3 яйца.
Начин на приготвяне: Нарязаният на ситно лук се запържва заедно с каймата. Подправя се със сол, кимион, чубрица и черен пипер на вкус. Към тях се добавят нарязаните на кубчета тиквички, които предварително са били осолени, за да се отцедят.
Оставя се да се задушава за около 10 мин. След това всичко се изсипва в намазана с масло тава и се слага в умерено силна фурна. Малко преди да е готово ястието се залива с разбитото с яйцата прясно мляко.
Разгледай още няколко вкусни предложения за мусака, виж нашите съвети за вкусна мусака или опитай тази гръцка мусака или мусаката от тиквички.
Коментари