Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Най-добрите рецепти за мусака

Най-добрите рецепти за мусака

редакция:
Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Гръцка мусака

Мусаката е вкусно ястие, което е подходящо за зимния сезон, тъй като е топло и засищащо. Добре познатата ни гръцка мусака е много вкусна, защото съдържа много различни зеленчуци.

Гръцка мусака

Необходими продукти: 2 бр. патладжани, 500 грама кайма, 1 глава лук, 3 бр. домати, 100 милилитра сухо бяло вино, 50 грама кашкавал, сол и черен пипер на вкус.

За соса: 40 грама масло, 30 грама брашно, 300 милилитра прясно мляко, 2 яйца, 100 грама кашкавал, сол, щипка индийско орехче.

Начин на приготвяне: Приготвя се сосът, като маслото се разтопява, добавя се брашното, запържва се до златисто и тиганът се сваля от котлона. В това време се загрява млякото. Брашнената и млечната смес трябва да са с еднаква температура, когато се смесват, за да не се образуват бучки. Тиганът се връща на котлона и на тънка струя се добавя млякото, като се разбърква.

Сосът трябва да кипне и се вари 3 минути. Добавя се настърганият кашкавал. Добавят се солта и индийското орехче, а по желание може да добавите и щипка-две канела. Сваля се от котлона. След пет минути се добавят разбитите яйца.

Лукът се нарязва на кръгчета, доматите се обелват, като се попарват с гореща вода, и се нарязват на малки кубчета. Патладжаните се измиват, отрязват се дръжките и се нарязват на тънки кръгчета. Осоляват се леко и след половин час се отцеждат. Напръскват се със зехтин и се пекат до омекване.

Лукът се запържва до прозрачност, добавя се каймата и се пържи на бавен огън с непрекъснато бъркане. Добавя се виното, доматите, подправките и се задушава до сгъстяване. В тава се редуват слой патладжани, слой кайма, отгоре се полива със соса и се поръсва с настърган кашкавал. Пече се 40 минути на 180 градуса.

Мусака с агнешка кайма

Мусаката с агнешка кайма е интересно и апетитно приложение за тези, които не са почитатели на свинско.

Необходими продукти: 1 патладжан, 1 глава лук, 1 глава чесън, 4 супени лъжици зехтин, 500 грама агнешка кайма, 400 грама домати, сол и черен пипер на вкус.

За заливката: 1 супена лъжица брашно, 500 грама кисело мляко, 1 яйце.

Начин на приготвяне: Патладжаните се нарязват на филийки, осоляват се и след 20 минути се отцеждат. Доматите се нарязват на кубчета, както и лукът. Лукът и обелените скилидки чесън се запържват, добавя се каймата и се пържи, докато не стане почти готова. Добавят се доматите и подправките, покрива се с капак и се задушава 20 минути.

Патладжаните се подсушават и се запържват до омекване. Реди се слой кайма, слой патладжани, отново кайма и след като се пече около 30 минути, се полива със смес от яйцето, киселото мляко и брашното.

Заливка за мусака

Мусака с картофи и чесън

Мусаката с картофи и чесън е с интересен вкус.

Необходими продукти: 500 грама картофи, 500 грама кайма, 200 милилитра течна сметана, 100 грама кашкавал, 200 милилитра бира, 1 глава лук, 6 скилидки чесън, магданоз за поръсване, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Първо се приготвя сосът, като кашкавалът се настъргва, чесънът се нарязва на ситно и се добавя към кашкавала. Добавя се сметаната, подправя се със сол и черен пипер. Добавя се бирата.

Картофите се режат на кръгчета, след като се обелят. Лукът се реже на кръгчета. Каймата се запържва леко. Тава се намазва с мазнина и се реди слой картофи, лук, а отгоре кайма, след това отново картофи и лук и се полива със соса.

Покрива се с фолио и се пече на 200 градуса 60 минути. Маха се фолиото и се пече още 10 минути. Поръсва се с магданоз.

Мусака с моркови

Люта мусака

Лютата мусака е вкусно ястие, което определено ще засили слюноотделянето ви.

Необходими продукти: 2 люти чушки, 1 глава лук, 500 грама кайма, 4 домата, 200 грама кашкавал, 1 кисело мляко, 1 яйце, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на кубчета, чушката се нарязва на ситно, кат осе почиства от семките. Чушката се запържва за минута, добавя се каймата и се пържи около 8 минути, добавя се лукът и се пържи още 5 минути. Доматите се режат на кубчета.

В тава се редят слой домати, слой кайма и отново слой домати. Пече се 30 минути на 220 градуса и се полива със смес от кашкавал, кисело мляко и яйце. Пече се до златисто.

Мусака с моркови

Мусаката с моркови е много вкусна и полезна.

Необходими продукти: 500 грама кайма, 200 грама моркови, 400 грама картофи, 1 глава лук, 200 милилитра смлени домати, сол и черен пипер на вкус, 1 кисело мляко, 1 яйце.

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на кубчета и се запържва, добавя се каймата и се пържи 7 минути. Добавят се смлените домати и 200 милилитра вряла вода и се оставя да се сгъсти. Добавят се солта и черният пипер. Картофите се белят и се режат на кубчета, както и морковите. Смесват се и в тава се смесват с каймата. Пече се 40 минути на 200 градуса и след това се полива със сместа от киселото мляко и яйцето. Пече се до златисто.

Ако обичате мусака, разгледайте и другите ни рецепти за мусака като тази мусака по гръцки, нашата постна мусака, тази чудна мусака с тиквички, мусаката с патладжани или обикновената българска мусака.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
54
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Миглена
Миглена
,,гръцка мусака е много вкусна, защото съдържа много различни зеленчуци.

Необходими продукти: 2 бр. патладжани, 500 грама кайма, 1 глава лук, 3 бр. домати,...,, :) ,ама то много зеленчук... :),в нашата традиционна-стандартна мусака има повече,а нейната рецепта изобщо не сте сметнали за необходимо, да я споменете дори( спрямо вашите,бих я сложила на 1-во място,по вкус), да не говорим за разновидностите според сезона
30.08.2014 19:49
Василка Цоева
Василка Цоева
В гръцката мусака задължително има пържени патладжани и пържени картофи, реди се ред патладжан, ред картофи, кайма и пак ред картофи и ред патладжан. Отгоре се полива със соса бешамел.
05.02.2013 23:42