Френската област Прованс, разположена в югоизточната част на Франция, е едно от райските кътчета на Земята. Огряна през по-голямата част от годината от слънце, разхлаждана от лазурните води на Средиземно море, френската област се къпе в аромата на диворастящите билки. Освен почивка и приятни емоции, почивката в Прованс носи и допир до нови кулинарни преживявания.
Една от традиционните рецепти от Прованс, е рибената супа буябес. Това невероятно откритие на провансалските рибари е най-популярната рибена супа в световен мащаб. Ето как се приготвя:
Буябес
Необходими продукти:
За бульона: 1 глава лук, 1 голям морков, 2 л вода, 1 ч.ч. бяло сухо вино, 500 г глави, опашки и обрезки от риба, сол и пипер
За супата: 1 кг почистени миди с черупките, 500 г сурови скариди, 100 мл зехтин, 2 скилидки чесън, 1 стрък праз, 1 голям морков, 1 глава лук, 1 малка глава резене, 1 щипка шафран, 1 дафинов лист, 2 с.л. магданоз, 1 ч.л. настъргана кора от портокал, 1 ч.ч. бяло вино, 600 г филе от морска риба (червен снапер, риба треска, морски костур и др.), 1 омар (по желание)
За пикантния сос: 2 с. л. листа от босилек, 2 с. л. магданоз, 4 скилидки чесън, 4 с.л. лимонов сок, 2 люти чушки, 200 мл зехтин.
Начин на приготвяне: Първо се приготвя бульонът. Лукът и морковът се нарязват на ситно. Всички продукти се смесват и се слагат да заврят. Оставят се да къкрят 30 минути, след което се прецеждат.
Ако се добавя омар, то той се слага за 12 минути във вряща вода. Месото се вади и се нарязва на едро.
Мидите се заливат с 1 ч.ч. вода и се варят 10 минути, докато се отворят. Неотворените се изхвърлят. Останалите се почистват от едната черупка, като месото се оставя в другата. Бульонът от варенето на мидите се прецежда и се запазва. Скаридите се обелват и се оставят на страна.
Чесънът, празът, морковът, лукът, резенето, дафиновият лист, портокаловата кора и шафранът се задушават в тенджерка с малко зехтин, за 4-5 минути. Добавят се рибният и миденият бульон, както и виното. Когато заври, се подправя със сол и пипер на вкус. Добавя се наситненият магданоз, наситнените филета риба и скаридите. Вари се още 10 минути. Последни се добавят месото от омара и мидите. Оставят се за още 2 минути на огъня.
Докато супата ври, се приготвя сосът. За целта босилекът, магданозът, лютата чушка, чесънът, лимоновият сок и зехтинът се пасират заедно. Посолява се на вкус.
Готовата супа се сервира заедно със соса и запечено чесново хлебче.
Друг деликатес от Прованс е яхнията Доб дьо Бьоф. Традиционно тя се приготвя от по-евтини парчета телешко, в глинен сън, типичен за областта. Ястието се приготвя бавно и на слаб огън. Вижте как да си приготвите тази невероятна рецепта от Прованс:
Доб дьо бьоф
Необходими продукти: 1 кг телешка плешка, нарязана на кубчета, 1 с.л. масло, 1 с.л. зехтин, 1 глава лук, ситно нарязана, 2 моркова, нарязани на кубчета, 3 скилидки чесън, нарязани на ситно, 1 стрък селъри, нарязан на кръгчета, 2 домата, обелени и нарязани на кубчета, 1 дафинов лист, 2 стръка мащерка, 1 щипка цвят от лавандула, 2 с.л. черни маслини, 2 ч.ч. червено вино, 1 с.л. брашно, 2 с.л. сушени манатарки, сол и черен пипер на вкус, сварени картофи за гарниране.
Начин на приготвяне: Месото се осолява добре. Маслото и зехтинът се сгорещяват. Месото се слага на два пъти, докато се зачерви от всички страни, след което се вади.
В същата мазнина се слагат лукът, морковите, чесънът и селърито. Бъркат се 2-3 минути. Добавя се брашното, разбърква се и се добавят доматите. Налива се виното. Оставя се да ври на силен огън 3-4 минути.
Месото се връща в тигана. Слага се още дафиновият лист, мащерката и лавандулата. Оставя се да къкри 2 часа.
Манатарките се заливат с 200 мл вряща вода. Оставят се да постоят 2 часа.
Маслините, манатарките и прецеденият гъбен бульон се добавят към месото. Оставят се да къкрят още 1 час на много тих огън. Ястието се поднася със сварени картофи, смачкани със сол и масло.
Коментари