Традиционната българска зимна трапеза не би била такава, ако на нея липсва туршия. В почти всеки дом или мазе вече има подготвени няколко буркана с домашно приготвената вкуснотия, но ако сте се забавили в направата им, ето и трите най-добри рецепти за царска туршия. Те имат превъзходен вкус и са изключително лесни за приготвяне.
С вкус на традиция или традиционна царска туршия
За направата на тази зимнина са ви необходими един буркан, една чаена лъжица сол, три супени лъжици захар, два аспирина, счукани на прах, една чаша за кафе пълна с оцет, карфиол, чушки камби или ако предпочитате червени чушки, моркови, целина, магданоз и зеле.
На дъното на буркана поставете течните продукти и подправките – солта, захарта, аспирина и оцета. Разклатете добре, за да се смесят. След това сложете останалите продукти - карфиола, нарязаните чушки, морковите, целината, магданоза и зелето, като се стремите да са плътно разположени и да не остава свободно място в съда. Допълнете със студена вода. Туршията е готова. Сложете капачка на буркана, като я притегнете с машинка. Разклатете добре, за да се смесят окончателно аспиринът и другите съставки. Не е необходимо да стерилизирате.
Зимнина за по-изтънчени вкусове или Софийска туршия
Необходими са ви пет килограма чушки камби, един килограм моркови, една глава карфиол, един литър оцет, чаена чаша захар, чаена чаша мед, чаена чаша сол, една връзка целина, петдесет грама чесън, тридесет зърна черен пипер, петнадесет таблетки аспирин.
В голям съд нарежете зеленчуците. Затоплете оцета, захарта, меда и солта. Целта е да се получи хомогенна смес. След като се охлади, я размесете със зеленчуците. Оставете да престои пет часа, като след това прибавете аспирина, който трябва да е стрит на прах. Оставете почти готовата туршия да престои едно денонощие, като след това я разпределете в буркани. Затворете ги с капачки с винт, като варене не е необходимо.
С вкус на море или царска туршия с морска сол
За този вид зимнина са ви необходими четири килограма карфиол, три килограма камби, един килограм моркови, целина. Необходимо е и приготвяне на марината. За нея ви трябват осемнадесет чаени чаши вода, осем чаени чаши оцет, шест чаени чаши захар и две чаени чаши морска сол.
Марината се бърка до пълното разтваряне на солта и захарта. Продуктите се нарязват в голям съд и се заливат с нея. Оставят се да престоят 12 часа, като се разбъркват няколко пъти. След това се пълнят трилитрови буркани, като на всеки се слагат по 4 аспирина. Не се вакуумират.
Прочети също как се реди царска туршия, защо побелява суровата туршия или опитай нашите изпитани рецепти за царска туршия.
Коментари