Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Рецепти за туршии с домати

Рецепти за туршии с домати

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Туршии с домати
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
5.40 лв.

Дойде сезонът за направата на зимнина. Няма българин, който да не посяга към скритите запаси през зимата. Тук ще намерите няколко идеи за вкусни туршии с домати.

Туршия от зелени домати

Необходими продукти: 2 кг зелени домати, 130 гр захар, 200 гр оцет, 150 гр олио, 100 гр сол, 3 връзки копър, 1 глава чесън, черен пипер

Начин на приготвяне: Доматите се нарязват на филийки. Отгоре се заливат със солта и захарта. Оставят се два часа да се отцедят. Сварява се марината от оцета и олиото. Когато изстине, с нея се заливат доматите. Добавя се нарязания копър и всичко се разбърква добре. Нарежда се в буркани, като между тях се слага чесън и черен пипер, като количеството е по желание. Долива се марината, докато бурканчетата се напълнят до горе. Бурканите се затварят и стерилизират 10 мин.

Зелени домати

Друга разновидност на рецептата е:

Туршия от запечени зелени домати

Необходими продукти: 3 кг зелени домати, 1 кг чушки върхари, 1 кг моркови, 2-3 глави чесън, магданоз

За марината: 1 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. захар, 4 с.л. сол

Начин на приготвяне: Доматите и чушките се слагат на котлона и леко се опукват. Доматите се нарязват на четвъртини, а морковите - на шайби. Те заедно с чушлетата се слагат в голям съд. Към тях се добавят обелените скилидки чесън и ситно нарязаният магданоз. Марината се кипва от изброените продукти. С нея се заливат зеленчуците и се оставят да престоят 12 часа. След това се пълнят в буркани, затварят се с капачки и се стерилизират за 5 минути.

Подобна туршия може да бъде приготвена и с чорбаджийски чушки, с люти чушлета, с чушки рибки или със смес от различни сортове - въпрос на предпочитание.

Туршия със зелени домати и подправки

Царска туршия

Необходими продукти: 2 кг дребни зелени домати, 15 зърна черен пипер, 3-4 зърна бахар, 100 гр олио, 200 гр винен оцет - 6 градусов, 100 гр сол, 1 китка пресен копър, 120 гр захар, 5-6 скилидки чесън

Начин на приготвяне: Доматите се измиват добре и се нарязват на полумесеци. Поставят се голяма тава. Отгоре се посипват със захарта и солта. Оставят се да престоят 2-3 часа, след което се отцеждат добре.

Образувалият се сок от доматите заедно с олио, оцет, подправки се слагат в тенджера. Оставя се да ври 1 минута и се изключва.

В буркан на дъното се слага стрък копър, до средата се нареждат домати, пак се слага стрък копър плюс една скилидка чесън и отново домати и копър. Отгоре се залива с изстиналата марина. Бурканите се затварят добре с капачки и се заваряват за 5-6 минути. Това представлява нареждане на бурканите в дълбок съд, който да ги покрие с вода. След завиране на водата се изчакват определените минути. Така бурканът се вакумира и продуктите не се развалят дълго време.

Разбира се, доматите влизат и в състава на други туршии, като тази:

Туршии

Шарена туршия

Необходими продукти: Зелени, жълти и червени чушки, карфиол, моркови, зеле, зелени домати, целина, магданоз

За саламурата: 12 с.л. морска сол, 8 ч.ч. вода, 4 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. олио, 2 ч.ч. захар

Начин на приготвяне: Чушките се измиват добре и се почистват от дръжките и семките. Нарязват се на кръгчета/парченца. Морковите се почистват добре и се нарязват на колелца. Карфиолът се почиства от зелените листа и се накъсва на малки букетчета. Доматите се нарязват на резени, а зелето – на ситно. Магданозът и целината се режат на дребно.

Саламурата се приготвя, като сложите всички продукти в тенджера и я поставите на печката. Оставя се да заври, като се внимава всичко да е добре разтворено. В буркани от 3 л се нарежда ред зеле, моркови, чушки, домати, като между тях се ръсят магданоз и целина. Бурканите се допълват догоре с врящата саламура и веднага се затварят с капачки. Обръщат се наопаки и се покриват с кърпа, за да изстинат по-бавно. Съхраняват се на тъмно и прохладно място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest