Дойде сезонът за направата на зимнина. Няма българин, който да не посяга към скритите запаси през зимата. Тук ще намерите няколко идеи за вкусни туршии с домати.
Туршия от зелени домати
Необходими продукти: 2 кг зелени домати, 130 гр захар, 200 гр оцет, 150 гр олио, 100 гр сол, 3 връзки копър, 1 глава чесън, черен пипер
Начин на приготвяне: Доматите се нарязват на филийки. Отгоре се заливат със солта и захарта. Оставят се два часа да се отцедят. Сварява се марината от оцета и олиото. Когато изстине, с нея се заливат доматите. Добавя се нарязания копър и всичко се разбърква добре. Нарежда се в буркани, като между тях се слага чесън и черен пипер, като количеството е по желание. Долива се марината, докато бурканчетата се напълнят до горе. Бурканите се затварят и стерилизират 10 мин.
Друга разновидност на рецептата е:
Туршия от запечени зелени домати
Необходими продукти: 3 кг зелени домати, 1 кг чушки върхари, 1 кг моркови, 2-3 глави чесън, магданоз
За марината: 1 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. захар, 4 с.л. сол
Начин на приготвяне: Доматите и чушките се слагат на котлона и леко се опукват. Доматите се нарязват на четвъртини, а морковите - на шайби. Те заедно с чушлетата се слагат в голям съд. Към тях се добавят обелените скилидки чесън и ситно нарязаният магданоз. Марината се кипва от изброените продукти. С нея се заливат зеленчуците и се оставят да престоят 12 часа. След това се пълнят в буркани, затварят се с капачки и се стерилизират за 5 минути.
Подобна туршия може да бъде приготвена и с чорбаджийски чушки, с люти чушлета, с чушки рибки или със смес от различни сортове - въпрос на предпочитание.
Туршия със зелени домати и подправки
Необходими продукти: 2 кг дребни зелени домати, 15 зърна черен пипер, 3-4 зърна бахар, 100 гр олио, 200 гр винен оцет - 6 градусов, 100 гр сол, 1 китка пресен копър, 120 гр захар, 5-6 скилидки чесън
Начин на приготвяне: Доматите се измиват добре и се нарязват на полумесеци. Поставят се голяма тава. Отгоре се посипват със захарта и солта. Оставят се да престоят 2-3 часа, след което се отцеждат добре.
Образувалият се сок от доматите заедно с олио, оцет, подправки се слагат в тенджера. Оставя се да ври 1 минута и се изключва.
В буркан на дъното се слага стрък копър, до средата се нареждат домати, пак се слага стрък копър плюс една скилидка чесън и отново домати и копър. Отгоре се залива с изстиналата марина. Бурканите се затварят добре с капачки и се заваряват за 5-6 минути. Това представлява нареждане на бурканите в дълбок съд, който да ги покрие с вода. След завиране на водата се изчакват определените минути. Така бурканът се вакумира и продуктите не се развалят дълго време.
Разбира се, доматите влизат и в състава на други туршии, като тази:
Шарена туршия
Необходими продукти: Зелени, жълти и червени чушки, карфиол, моркови, зеле, зелени домати, целина, магданоз
За саламурата: 12 с.л. морска сол, 8 ч.ч. вода, 4 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. олио, 2 ч.ч. захар
Начин на приготвяне: Чушките се измиват добре и се почистват от дръжките и семките. Нарязват се на кръгчета/парченца. Морковите се почистват добре и се нарязват на колелца. Карфиолът се почиства от зелените листа и се накъсва на малки букетчета. Доматите се нарязват на резени, а зелето – на ситно. Магданозът и целината се режат на дребно.
Саламурата се приготвя, като сложите всички продукти в тенджера и я поставите на печката. Оставя се да заври, като се внимава всичко да е добре разтворено. В буркани от 3 л се нарежда ред зеле, моркови, чушки, домати, като между тях се ръсят магданоз и целина. Бурканите се допълват догоре с врящата саламура и веднага се затварят с капачки. Обръщат се наопаки и се покриват с кърпа, за да изстинат по-бавно. Съхраняват се на тъмно и прохладно място.
Коментари