Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Пет рецепти за домашни кифлички

Пет рецепти за домашни кифлички

Кифлички

Вкусните и пухкави кифлички са най-вкусни, когато са домашно приготвени. Ароматът на прясно изпечените кифлички се разнася из цялата ви кухня и ви обвзема познатото чувство на домашен уют. За да не пропуснете да изпитате това удоволствие, се погрижихме да съберем 5 отлични рецепти за нестандартни и пухкави изкушения, които ще ви донесат удовлетворение от добре свършената работа с точилката.

Ароматни кифлички със стафиди

Необходими продукти:

3/4 чаена чаша мляко, 3/4 чаена чаша вода, 1/2 чаена чаша бяла захар, 1 чаена лъжичка сол, 2 яйца, 5 чаени лъжички активна суха мая, 5 чаени чаши брашно, 1/2 чаена чаша масло - разтопено, 100 гр. стафиди.

Начин на приготвяне:

Кифлички със стафиди

В средно голяма тенджера над средната температура загрейте топлото мляко, водата, захарта и солта. След това изчакайте да изстине малко, за да прибавите към сместа яйцата и маята. Разпределете брашното в голяма купа. Направете кладенче в него и изсипете млечната смес с останалите съставки. Не разбърквайте. Покрийте с капак купата и я оставете да престои за 20 до 30 минути. След това разтопеното масло се изсипва в брашното и се разбърква добре. Добавете към сместа още брашно, ако е твърде лепкава. Замесете леко. Покрийте и оставете, за да се надигне за 20 до 30 минути.

Оформете от тестото кифлички в желаната форма. Добавете в тях стафидите. Поставете кифличките върху хартия за печене в подходяща тава. Оставете ги да престоят така за 20 до 30 минути. Кифличките се пекат в 200 градусова фурна за 15 минути, или докато станат готови.

Меки кифлички със сушени плодове и канела

Необходими продукти:

500 гр. бяло брашно, плюс допълнително за поръсване, 1 чаена лъжичка сол, 1 пакетче суха мая, 300 мл. мляко, 40 гр. безсолно масло - омекотено при стайна температура, едно яйце, растително масло за намазняване.

За плънката: 25 гр. безсолно масло - разтопено, 75 гр. кафява захар, 2 ч.л. канела, 150 гр. сушени смесени плодове.

За глазурата: 2 супени лъжици мляко, 2 супени лъжици пудра захар.

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното и солта в голяма купа. Направете кладенче в средата и добавете маята в него. Междувременно сложете млякото и маслото в тенджера, докато маслото се разтопи, а сместа остане не много топло. Добавете млечната смес и яйцето към брашното. Разбърква се, докато съдържанието на купата се обедини в меко тесто. (Може да се наложи да добавите малко повече брашно). Сложете тестото върху щедро набрашнена работна повърхност. Замесете за пет минути, добавяйки още брашно, ако е необходимо, докато тестото стане гладко и еластично, и вече не е лепкаво.

Домашни кифлички

Леко намаслете купата с малко растително масло. Сложете тестото в нея и я завъртете, а отгоре намажете с разтопено масло. Покрийте купата с фолио и я оставете на топло място в продължение на един час, или докато тестото е удвоило размера си. Леко намажете тавата за печене с масло. Извадете тестото от купата и го сложете върху леко набрашнена работна повърхност. Разточете го във формата на правоъгълник с дебелина половин сантиметър. Разнесете с четка разтопеното масло върху тестото, след това поръсете с кафява захар, канела и добавете сушените плодове.

Разделете с нож правоъгълника на цилиндри, широки около 4 см. Готовите парчета навийте на малки рулца. Подредете ги в леко намазнена тава, оставяйки малко разстояние между всяко парче. Покрийте с кърпа и оставете настрана, за да се надигнат в продължение на 30 минути. Загрейте фурната до 190 градуса. Кифличките се пекат във фурната за 20-25 минути, или докато придобият златисто-кафяв цвят. Междувременно за глазурата загрейте млякото и захарта в тенджера, докато заврят. Намалете огъня и оставете да къкри за 2-3 минути. Отстранете кифличките от фурната и ги намажете с глазурата, а след това ги оставете да се охладят.

Кифлички с ябълки и карамел

Необходими продукти:

За плънката: 200 гр. пудра захар, 1 супена лъжица вода, 200 мл. сметана за разбиване, 3 кисело-сладки, твърди зелени ябълки - обелени и изчистени отвътре и нарязани на малки кубчета.

Кифлички с плънка

За тестото: 250 мл. пълномаслено мляко, 25 гр. масло, 500 гр. бяло брашно, 1 чаена лъжичка сол, 1 пакетче суха мая, растително масло за намазване.

Начин на приготвяне:

Загрейте захарта и водата в голяма тенджера на умерен огън, докато захарта се стопи и образува карамел. (Не разбърквайте карамела). Междувременно леко затоплете сметаната в тенджера. Внимателно добавете една трета от сметаната в карамела и след като отмине бълбукането, разнесете и останалото количество сметана. Изсипете сместа в купа и оставете настрана. Затоплете млякото и маслото в тенджера, докато маслото се разтопи, а сместа е все още хладка. Пресейте брашното и солта в голяма купа. Направете кладенче в центъра и добавете маята.

Разбъркайте млякото и брашното, докато съдържанието на купата се смеси в тесто. Извадете тестото върху леко набрашнена повърхност и месете в продължение на пет минути, или докато тестото стане гладко и еластично.

Леко намаслете купата с малко растително масло. Сложете тестото в нея и я завъртете, докато се покрие с мазнината. Покрийте купата с фолио и я оставете на топло място в продължение на един час, или докато тестото си удвои размера. Леко намазнете двете тави или ги покрийте с хартия за печене.

Сложете тестото върху леко набрашнена работна повърхност. Разточете го в голям правоъгълник. Нанесете половината от карамела върху тестото и след това поставете нарязаните ябълки. После го разрежете на парчета под формата на цилиндър, широк 4 сантиметра. Свийте продълговатите парчета на руло. Поставете кифличките в тавите. Покрийте с кърпа и оставете настрана в продължение на 30 минути. Загрейте фурната до 200 гр. Кифличките се пекат във фурната за 25-35 минути, или докато придобият златисто-кафяв цвят. Изведете ги от фурната и ги оставете настрана да изстинат. Поръсете с останалия карамел.

Кифлички с филирани бадеми и сушени кайсии

Необходими продукти:

Кифлички със сладко

500 гр. брашно, 50 гр. масло, 2 ч.л. сол, 65 гр. пудра захар, 75 гр. смлени бадеми, 1 пакетче суха мая, 300 мл. мляко - затоплено, растително масло за намазване, 125 гр. филирани бадеми, 150 гр. смесени сушени плодове, 75 гр. сушени кайсии - грубо нарязани.

Начин на приготвяне:

Поставете брашното в купа за смесване на съставки и с помощта на пръстите си размесвайте маслото в него, докато сместа заприлича на фина галета. Добавете сол, захар, смлени бадеми и мая. Разбъркайте, докато се съчетаят добре всички съставки. Изсипете млякото и разбъркайте добре с вилица, докато сместа стане на лепкаво тесто. Поставете тестото върху леко набрашнена работна повърхност и месете в продължение на пет минути, или докато тестото стане гладко и еластично.

Намаслете леко купа с малко растително масло. Сложете тестото в нея и завъртете, докато отвсякъде се покрие с мазнина. Покрийте купата с фолио и я оставяте на топло място в продължение на един час, или докато тестото се удвои по обем. Леко намазнете две тави. Сложете тестото обратно върху леко набрашнена работна повърхност. Замесете в него половината филирани бадеми и всички сушени плодове. Сложете останалите филирани бадеми върху чиния. Разделете тестото на 12 равни части и ги оформете в кръгчета. Изтъркаляйте всяко топче във филираните бадеми и го поставете в тавичката. Покрийте кръглите кифлички с кърпа и ги оставете настрана в продължение на един час. Загрейте фурната до 220 гр. Печете бадемовите кифлички за 15-20 минути, или докато придобият златисто-кафяв цвят. Отстранете ги от фурната и ги оставете да се охладят.

Люти кифлички с шоколадов чипс и люта чушка

Необходими продукти:

За запръжката: 2 супени лъжици бяло брашно за хляб, 150 мл. вода.

Кифлички с шоколад

За тестото: 275 гр. брашно, 2 супени лъжици смес от царевично нишесте, една ванилия и шипка сол, 70 гр. какао на прах, 5 ч.л. чили на прах, 55 гр. пудра захар, 3/4 ч.л. сол, 1 саше суха мая, 3 яйца - леко разбити, 40 гр. масло - омекотено, една голяма червена люта чушка с извадени семки - нарязана ситно, 225 мл. хладка вода, 200 гр. качествен шоколадов чипс или нарязан на парченца шоколад.

За глазурата: едно яйце, 1 супена лъжица вода, 2 големи пресни червени люти чушки с извадени семки и нарязани.

Начин на приготвяне:

За да се направи запръжка, смесете брашното и водата в малка тенджера. Гответе на ниска до средна температура, докато започне да се сгъстява, а след това продължете да готвите за още една минута. После отстранете от котлона. Покрийте запръжката с фолио и я оставете, докато се охлади на стайна температура. За да направите тестото, пресейте сухите съставки в голяма купа. Разбърква се и маята, а след това се добавят разбитите яйца, омекотеното масло, нарязаният лют червен пипер и сместа-запръжка. Постепенно добавете достатъчно хладка вода, за да се образува меко тесто, след което го месете в продължение на 10 минути върху набрашнена повърхност.

Оформете тестото на топка, поставете го в намаслена купа и го покрийте с фолио. Оставете го настрана, за да се надигне на топло място, докато не удвои размера си. Поставете тестото върху набрашнена дъска, овъргаляйте го в шоколадовия чипс и го разделете на 12 равни части. Направете топки от тях, поставете ги в намазана с масло тава и ги оставете да се надигнат в продължение на 20 минути. Загрейте фурната до 190 гр. За да гланцирате кифличките, смесете яйцето с водата и ги намажете с тази смес. Разпръснете над тях нарязаните люти чушки. Печете във фурната за около 12 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest