И понеже грижата за вашите кулинарни шедьоври е отчасти наша, затова се погрижихме да обогатим рецептурника ви за домашни, прясно изпечени кифлички. Събрахме на едно място няколко интересни варианта за тези пухкави удоволствия и сега ви ги предлагаме.
Чаени кифлички със стафиди
Необходими продукти:
2 и 1/2 чаени чаши брашно, 5 ч.л. бакпулвер, 1 ч.л. сол, 1/2 чаена чаша захар, 1/2 чаена чаша омекотено масло, 1 чаша стафиди, 1 чаена чаша прясно мляко.
Начин на приготвяне:
Намазнете два листа хартия за печене. Загрейте фурната. Смесете всички сухи съставки заедно. Нарежете маслото с картофобелачка, за да попадне в сместа във формата на малки лентички. След това добавете стафидите и млякото.
Започнете да замесвате тесто с нежни движения на ръцете.Разточете го върху набрашнена повърхност и след това късайте от него парчета, които с ръце да оформите като кифлички или в предпочитана от вас форма. Подредете ги в в тава върху намазнената хартия за печене. Запечете кифличките, докато отгоре започват да придобиват светло-златист цвят.
Сладки кифлички за вечеря
Необходими продукти:
1/2 чаена чаша топла вода, 1/2 чаена чаша топло мляко, 1 яйце, 1/3 чаена чаша масло - омекотено, 1/3 чаена чаша бяла захар, 1 чаена лъжичка сол, 3 и 3/4 чаени чаши брашно, 1 пакетче суха мая, 1/4 чаена чаша масло - омекотено.
Начин на приготвяне:
Изсипете в машина за правене на хляб водата, млякото, яйцето, 1/3 чаша масло, захарта, солта, брашното и маята. Когато месенето приключи, тестото се изважда и се слага върху леко набрашнена повърхност. Разделя се на две половина. Разточете всяка половина във формата на 30 сантиметров кръг. Намажете отгоре всеки кръг с другото масло - 1/4 чаената чаша.
Нарежете всеки кръг на осем отделни парчета, както се нарязва торта. Завийте на руло всяко триъгълно парче от тестото, като започнете да го навивате от по-широката към по тясната част. Подредете тестените кифлички в тава върху неомазнена хартия за печене. Покрийте ги с чиста кухненска кърпа отгоре ги и поставете на топло място за около 1 час, за да втасат допълнително. След това се пекат в предварително загрята фурна за 10 до 15 минути, докато се запекат до златисто.
Сладки кифлички с портокалови стърготинки
Необходими продукти:
За тестото: 1/4 чаена чаша топла вода, 1 пакетче суха мая, 1/4 чаена чаша захар, 2 големи яйца - разбити, 6 супени лъжици неосолено масло - разтопено, 1/2 чаена чаша заквасена сметана, 1 чаена лъжичка сол, 3 и 1/2 до 4 чаени чаши брашно.
За плънката: 3/4 чаена чаша захар, 1 супена лъжица настъргана кора от портокал, 2 супени лъжици неосолено масло- разтопено.
За гланцирането: 1/2 чаена чаша неосолено масло, 3/4 чаена чаша захар, 1/2 чаена чаша заквасена сметана, 2 супени лъжици прясно изцеден портокалов сок.
Начин на приготвяне:
Плънката: в малка купа разбъркайте захарта и портокаловата кора. Оставете сместа настрана.
Тестото: в широка купа смесете топлата вода и маята. Разбъркайте я и я оставете, докато се разтвори за около 10 минути във водата. Прибавете захарта, яйцата, разтопеното масло, сметаната, солта към нея. Разбъркайте всички съставки, докато се получи гладка хомогенна смес. След това сипете бавно предварително пресятото брашно. Размесите полученото тесто върху леко набрашнена повърхност, докато стане гладко и еластично. Месете в продължение на пет минути и добавяйте още брашно, ако тестото е твърде лепкаво.
След това го сложете в добре намазнена купа и го намажете с мазнина отгоре. Покрийте купата с кухненска кърпа и оставете тестото да втаса на топло място, докато увеличи двойно обема си. Извадете тестото и отново го размесете за кратко. Разделете го на половина. Разточете двете топки тесто във формата на кръг - около 30 сантиметров. Използвайте четка за сладкиши и гланцирайте повърхността на двата кръга с маслото. След това поръсете от захарно-портокаловата смес.
Нарежете и двата кръга на 12 равни парчета, сякаш режете торта. Навийте на руло всяко от тях, като започнете от по-широката част. Пригответе две тавички с намазнена хартия за печене. Подредете в тях тестените кифлички, като внимавате да имат отстояние една от друга по 2 см. Оставете ги да втасат за още 1-2 часа. След това ги сложете за печене в предварително загрята фурна за около 15-20 минути или докато се леко се запекат отгоре.
Междувременно подгответе глазурата. В една малка тенджера на средно висока температура смесете маслото, сметаната, захарта, портокаловия сок. Оставете всички съставки да заврат леко за около 3 минути. През цялото време бъркайте внимателно и непрекъснато, за да не прегори. Отстранете тенджерата от котлона и изчакайте глазурата леко да изстине. След като кифличките са вече готови и докато са още топли, ги гланцирайте с приготвената смес. Поднасят се леко изстинали.
Ароматни кифлички с мед и орехи
Необходими продукти:
За тестото: 2/3 чаена чаша сухо мляко, 2 чаени чаши топла вода, 1/3 чаена чаша захар, 1/3 чаена чаша масло, 2 супени лъжици суха мая, 5-6 чаени чаши брашно, 1 яйце, 1 чаена лъжица сол.
За гланцирането: 1/2 чаена чаша течен мед, 1/3 чаена чаша захар, 1/4 чаена чаша ситно нарязани орехи, 3 супени лъжици кремообразно масло, 1/4 чаена лъжичка канела.
Начин на приготвяне:
В купа смесете маята и водата, като ги разбъркате с миксер. Оставете сместа да престои 5 минути. Добавете след това захарта, маслото, солта, сухото мляко, 2-те чаени чаши брашно и яйцето. Разбъркайте отново с миксер всички съставки. Добавяйте постепенно останалото брашно.
След като тестото стане готово, го извадете от купата и започнете да го месите върху набрашнена повърхност, докато стане еластично. Сложете го отново в съд, намажете го отгоре с масло. Трябва да престои на топло, докато втаса и утрои размера си. После го извадете, разточете го на кръг, който нарежете на равни части. Тях навийте във формата на кифличка. В тавичка поставете намазнена хартия за печене, а върху нея подредете тестените кифлички. Намажете ги с четчица за сладкиши с малко от останалото разтопено масло и ги оставате отново да втасват за около 1 час и половина.
Загрейте фурната и печете кифличките за 10 минути. Междувременно пригответе съставките за гланцирането. Изсипете в малка тенджера меда, захарта, орехите, маслото и канелата и ги затоплете на слаб огън. Не позволявайте да заври сместа. Свалете тенджерата от котлона. Извадете кифличките и ги поръсете със сместа за гланциране. След това ги сложете отново във фурната за леко дозапичане.
Лесни кифлички с масло
Необходими продукти:
1 чаена лъжичка сол, разтопено масло, 3 супени лъжици масло от рапица, 2 супени лъжици захар, 1 чаена чаша мляко, 1 пакетче суха мая, 2 чаени чаши брашно.
Начин на приготвяне:
Добавете солта, маслото от рапица и захарта в млякото, като го сложите да се затопли на слаб огън. В купа изсипете полученото мляко и изсипете пакетчето мая. Сипете в нея брашното и разбъркайте добре. След това извадете тестото и го сложете върху набрашнена повърхност. Обилно поръсете горната част с повече брашно. Разточете, тестото на кръгове, нарежете ги на равни части във формата на триъгълници. Завийте ги във формата на кифлички. Намажете отгоре всяка от тях с разтопеното масло. Подредете кифличките в тава върху намазнена хартия за печене и ги оставате да втасват за около 1 час на топло място. След това печете в предварително загрята фурна за около 15 минути.
Коментари