Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни туршии с чери домати

Вкусни туршии с чери домати

Вкусни туршии с чери домати

С наближаването на зимата по българска традиция домакинството приготвя вкусна зимнина за студените дни. Зимнината е вид традиционно ястие, приготвяно в буркани под формата на салати, лютеница, компот и др.

Туршията е класическа зимнина и любима рецепта за зимата на всяко българско домакинство. Тя представлява салата, затворена с течност в буркан, която може да включва различни съставки.

Рецептите за туршия се различават в зависимост от географския край и обичаите в него.

Чери доматите са по-съвременна съставка за включване в рецептите за туршия и има средиземноморски привкус. Въпреки това зеленчукът подсилва вкусовите качества в рецептите и е страхотен продукт за приготвяне на вкусна зимнина.

Ето няколко идеи за туршии с чери домати:

Бърза рецепта за туршия с чери домати

Чери домати

Рецептата за туршията с чери домати е сравнително лесна за приготвяне, като за нея саи необходими следните съставки:

500 г чери домати; 1 глава чесън; 2 чаени лъжици сол; 1 чаена лъжица черен пипер; 1 чаена лъжица захар; 1 чаена лъжица сух риган; 1 чаена лъжица горчица; 1 чаша оцет.

Начин на приготвяне:

Първо, измийте чери доматите и ги изсушете добре. Препоръчително е да използвате свежи и зрели домати за най-добри резултати. В голяма купа смесете солта, черния пипер, захарта, сухия риган и горчицата. Нарежете доматите на половинки и ги поставете в купата с подправките. Към тях добавете нарязания чесън.

След това загрейте оцета в малка тенджера до кипене. Горещият оцет пресипете в купата с доматите и подправките. Разбъркайте съставките добре и оставете ги да се охладят до стайна температура. Поставете туршията в стъклени буркани и ги запечатайте добре. Оставете туршиите да престоят поне 24 часа преди да ги консумирате. Така вкусът ще стане още по-наситен.

Туршия с чери домати и люти чушки

Tуршиq с чери домати
Снимка: Ваня Георгиева

За тази леко пикантна рецепта, са ви необходими следните съставки:

1 и 1/2 чаени чаши ябълков оцет; 1 и ½ чаени чаши вода; 8 чаени чаши морска сол; 700 г чери домати; 1 глава чесън; 2-4 броя люти чушки; 4 чаени лъжици захар.

Начин на приготвяне:

В малка тенджера смесвате водата и оцета, като към тях добавяте захарта и солта. Оставяте ги да кипнат с непрекъснато бъркане, докато не се разтвори захарта. След това махате тенджерата от котлона. В същото време нарязвате чесън на филийки, а лютите чушки – на кръгчета.

Междувременно измивате и подсушавате чери доматите, като ги поставите в 3 предварително подготвени буркана. Във всеки от тях добавяте малко чесън и люти чушки. Доливате от течността до върха на буркана и затваряте с капачки. Желателно е да стерилизирате туршията с чери домати за 10 минути след кипване на водата.

Вижте още:

- Как да приготвите всички доматени консерви;

- Зелени чери домати в буркани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest