С наближаването на зимата по българска традиция домакинството приготвя вкусна зимнина за студените дни. Зимнината е вид традиционно ястие, приготвяно в буркани под формата на салати, лютеница, компот и др.
Туршията е класическа зимнина и любима рецепта за зимата на всяко българско домакинство. Тя представлява салата, затворена с течност в буркан, която може да включва различни съставки.
Рецептите за туршия се различават в зависимост от географския край и обичаите в него.
Чери доматите са по-съвременна съставка за включване в рецептите за туршия и има средиземноморски привкус. Въпреки това зеленчукът подсилва вкусовите качества в рецептите и е страхотен продукт за приготвяне на вкусна зимнина.
Ето няколко идеи за туршии с чери домати:
Бърза рецепта за туршия с чери домати
Рецептата за туршията с чери домати е сравнително лесна за приготвяне, като за нея саи необходими следните съставки:
500 г чери домати; 1 глава чесън; 2 чаени лъжици сол; 1 чаена лъжица черен пипер; 1 чаена лъжица захар; 1 чаена лъжица сух риган; 1 чаена лъжица горчица; 1 чаша оцет.
Начин на приготвяне:
Първо, измийте чери доматите и ги изсушете добре. Препоръчително е да използвате свежи и зрели домати за най-добри резултати. В голяма купа смесете солта, черния пипер, захарта, сухия риган и горчицата. Нарежете доматите на половинки и ги поставете в купата с подправките. Към тях добавете нарязания чесън.
След това загрейте оцета в малка тенджера до кипене. Горещият оцет пресипете в купата с доматите и подправките. Разбъркайте съставките добре и оставете ги да се охладят до стайна температура. Поставете туршията в стъклени буркани и ги запечатайте добре. Оставете туршиите да престоят поне 24 часа преди да ги консумирате. Така вкусът ще стане още по-наситен.
Туршия с чери домати и люти чушки
За тази леко пикантна рецепта, са ви необходими следните съставки:
1 и 1/2 чаени чаши ябълков оцет; 1 и ½ чаени чаши вода; 8 чаени чаши морска сол; 700 г чери домати; 1 глава чесън; 2-4 броя люти чушки; 4 чаени лъжици захар.
Начин на приготвяне:
В малка тенджера смесвате водата и оцета, като към тях добавяте захарта и солта. Оставяте ги да кипнат с непрекъснато бъркане, докато не се разтвори захарта. След това махате тенджерата от котлона. В същото време нарязвате чесън на филийки, а лютите чушки – на кръгчета.
Междувременно измивате и подсушавате чери доматите, като ги поставите в 3 предварително подготвени буркана. Във всеки от тях добавяте малко чесън и люти чушки. Доливате от течността до върха на буркана и затваряте с капачки. Желателно е да стерилизирате туршията с чери домати за 10 минути след кипване на водата.
Вижте още:
- Как да приготвите всички доматени консерви;
- Зелени чери домати в буркани.
Коментари