Тези, които имат късмета да отглеждат чери домати в градините си, са добре запознати с изобилието от плодове, които дори едно или две растения могат да дадат. Резултатът е чери домати във всяко ястие при готвене на чери домати и планини от домати във вашата кухня.
Едва когато сте дали част от реколтата си на съседи и приятели, най-накрая признавате победата си и се обръщате към някакъв метод за консервиране. Няма заместител на пресните домати, разбира се, но да имате нещо, което можете да направите супи от чери домати, доматени яхнии, паста или дори салата с чери домати през цялата година също не е лошо.
Консервирането в буркани е отдавна установен метод за съхранение на домати за зимата.
Както и останалите сортове, доматите чери могат лесно да се консервират в буркани по стандартните ни познати начини, независимо белени или не - цели, нарязани, смлени, на сок, на пюре. Това обаче изисква известно умение и оборудване, отнема доста време, а процесът на консервиране е точна наука, която изисква опит или добър съвет от човек с опит.
И така, ето няколко начина, по които можете да се наслаждавате на плодовете на вашия труд (или закупени на едро от фермерските пазари) през цялата година с няколко прости начина за съхранение на чери домати за зимата.
Замразяване на чери домати
Чери доматите се замразяват за зимата добре. Въпреки това, не очаквайте да изглеждат по същия начин след размразяване, както преди да влязат във фризера. Тези домати са подходящи за супи или яхнии, но не и за сандвичи или салати.
Ако нямате нищо против доматените люспи в супите, можете просто да нарежете излишните домати на парчета и да ги замразите както са. За да не се окажете с едно голямо кубче замразени домати, най-добре е да разпределите нарязаните чери домати върху тава за печене и първо да ги замразите по този начин, след което да ги прехвърлите в плик за фризер. Като алтернатива можете да замразите цели домати в торби за фризер. Просто се уверете, че са чисти и неповредени.
Ако предпочитате супата да е без люспи, ще трябва да ги махнете преди замразяване. При този дребен сорт процесът е малко досоаден, но пък си струва усилията. Първо, ще трябва да вземете доматите и да изрежете X през кожата отгоре и отдолу. След това трябва да ги поставите във водата и да я доведете до кипене. Веднага щом видите, че люспите започват да се отлепват там, където е направен разрезът, внимателно извадете доматите от горещата вода и ги поставете в купа с лед. Това ще предотврати сготвянето им. След като изстинат, люспите ще се отлепят лесно. Поставете обелените чери домати цели или нарязани в торбичка с цип и ги поставете във фризера.
Консервиране на чери домати в растително масло
Това е чудесен начин за консервиране на чери домати. Въпреки това изисква охлаждане. Вземете чери доматите и като ги оставите цели или ги нарежете наполовина, ги поставете върху лист за печене. Полейте ги обилно със зехтин и подправете леко. След това ги поставете във фурната на 200 градуса по Целзий за около 20 минути.
Извадете ги от фурната и след като изстинат, започнете да ги прехвърляте в чист стъклен буркан. Когато бурканът е почти пълен, трябва да добавите толкова зехтин, колкото може да влезе в него. Уверете се, че всички домати са покрити с масло и няма въздушни джобове между тях. Покрийте ги и ги съхранявайте в хладилника, за да се насладите на домашни консервирани чери домати през зимата.
Домашно сушени чери домати
Можете да спрете да купувате скъпи буркани със сушени домати от супермаркета и да опитате да си направите сами. Трябва да изберете чери домати, които не са много сочни. Опитайте се да използвате домати с еднакъв размер, така че да се сушат с еднаква скорост.
Поставете разполовените чери домати върху лист за печене, покрит с тензух, за да предпазите от насекоми. Уверете се, че кърпата не докосва доматите. Оставете доматите да изсъхнат на слънце. Това може да отнеме от няколко дни до няколко седмици в зависимост от вашия климат. Ще трябва да внесете доматите вътре през нощта и да ги държите на топло и сухо място, за да ги предпазите от роса.
Изсушете чери доматите за зимата с дехидратор
Ако горният метод за приготвяне на зимнина от чери домати изглежда твърде трудоемък или просто живеете в климат, който не е благоприятен за тази опция за сушене, можете да получите подобни резултати, като използвате дехидратор (сушилня за плодове и зеленчуци).
Съберете чери доматите и ги нарежете наполовина. Трябва да премахнете семките. След това вземете нож и нарежете кората по дължина. Поръсете откритата страна на доматите с малко сол и ги поставете върху тавите на дехидратора (отворената страна нагоре), оставяйки 2-3 см между решетките за добра вентилация.
Настройте дехидратора на 55 до 60 градуса и оставете доматите да изсъхнат за 6 до 8 часа. Времето за готвене зависи от влажността на мястото, където живеете и сочността на доматите. Добре е половинките чери домати да се сбръчкат, да придобият хубав тъмночервен цвят и да са гъвкави, но не хрупкави.
Можете да замразите сушените домати или да ги съхранявате в херметически затворена торбичка за около 2 месеца.
За всички методи за съхранение на чери домати през зимата не забравяйте да етикетирате опаковката си с датата на приготвяне.
А когато зимата дойде и имате под ръка зимнина, може да си приготвяте:
- паста с чери домати;
- пица с чери домати;
Коментари