Безспорно чушките са един от най-консумираните и най-полезните зеленчуци. С наближаването на есента ароматът на печени чушки все по-често започва да се усеща от домовете. Полето за приготвяне на вкусни чушки е доста широко - пълнени чушки с кайма и ориз, чушки бюрек, пълнени чушки с яйца и сирене, миш-маш, пържени чушки с доматен сос, а защо не и просто една салата с чушки и лук за любимото питие.
За предпочитане е за консервиране да се изберат месести червени чушки.
Консервирани чушки без белене
Първият вариант за консервирани чушки, който ще предложим, е за небелени печени чушки в буркани. Необходими са ви пипер и сол.
Почистваме пипера и го изпичаме. Подреждаме в буркани всяка една чушка, след като е изпечена, посоляваме с 1 ч.л. сол, затваряме с капачки и стерилизираме за 30 минути от завирането на водата.
Консервирани белени чушки
Също така може и да консервираме белени чушки. Процедурата е същата - само обелваме пипера подреждаме плътно в буркана и стерилизираме за 20 минути.
Консервирани чушки без стерилизиране
Втория вариант е чушки без стерилизиране. За целта са нужни чушки, сол 2 аспирина.
На дъното на всеки буркан слагаме по-един аспирин, подреждаме чушките веднага след изпичането, посоляваме и отгоре слагаме счукан аспирин. Обръщаме бурканите с капачките надолу и оставяме така до охлаждането им.
Консервирани мариновани чушки
За рецептата за мариновани цели чушки са ви нужни:
Месести червени чушки-8 кг
Вода - 1 л
Оцет - 1 л
Захар - 500 г
Сол - 250 г
Олио - 250 мл
В тенджера слагаме водата, оцета, захарта, солта и олиото. Слагаме на котлона. Щом кипне, потапяме почистените от дръжките чушки за няколко секунди. Изваждаме ги с помощта на решетъчна лъжица и подреждаме в буркани. Марината разпределяме по-равно във всички буркани.
Маринована салата от печени чушки
Още един вариант за консервиране на чушки за зимата е готова маринована салата от печени чушки. Пригответе си:
Чушки - 5 кг
Чесън - 2 глави
Захар - 1/2 ч.ч.
Оцет - 1/2 ч.ч. винен
Олио-3/4 ч.ч.
Магданоз
Сол
Пиперът измиваме и почистваме от семките. Изпичаме го и поставяме в съд с капак да се задуши. След това го обелваме и поставяме да се отцеди. През това време си подготвяме марината. В дълбока тенджера си смесваме захарта, оцета, олиото и солта. Разбъркваме добре, да се стопи солта и захарта.
Нарязваме си чушките на парченца и добавяме към маринатата. Добавяме и нарязаните магданоз и чесън, разбъркваме отново. Разпределяме салатата от чушки в бурканчета, затваряме с капачки и стерилизираме около 20 минути.
Това са едни от най-предпочитаните и приготвяни варианти за консервиране на чушки от нашите баби и майки.
Коментари