Така наречените пукани чушлета се поставят на предварително загрят котлон и се обръщат, целта е да се постигне ефектът на печения пипер. След това ги слагате в голям съд и ги оставяте за кратко да изстинат. Следващата стъпка е да ги наредите в буркани, като помежду им добавяте скилидки чесън, копър, може също магданоз. Всичко това се залива с марината от оцет, захар, сол, олио (може и без него) и вода.
Варят се около 5 минути и чушлетата са абсолютно готови.
Ако използвате компотен буркан – 800 мл, количеството на подправките е оцет – 150 мл, супена лъжица сол, 2 с.л захар, 1 с.л олио.
Ако не желаете да бъдат пукани използвайте тази рецепта:
Измивате чушките и ги нареждате в буркан като чесънът и магданоза между тях отново е по желание. След като плътно сте наредили чушките, добавяте супена лъжица сол, заливате буркана с оцет долу-горе до половината на буркана, а останалата част я допълвате с вода. Затваряте бурканите и в продължение на 10 дена трябва да ги обръщате поне по 2 пъти на ден. Добре е да ги наредите на сравнително слънчево място. След този период чушлетата са готови за консумация и можете да ги приберете при останалата зимнина.
Можете да използвате същата рецепта, но освен изброените продукти да добавите аспирин във всеки буркан. Количеството на подправките отново е за буркан с вместимост 800 мл.
![Няколко идеи как да си приготвим люти чушки](/files/lib/300x225/lutenica-aivar.webp)
Лютивка
Изчиствате чушлетата (задължително червени) от зелената част с дръжките, слагате олио на дъното на тенджера и ги запържвате за кратко. Прехвърляте ги в блендер , пасирате, а в същата тенджера, в която сте ги пържили, изсипвате настъргани на ситно ренде домати. Добавяте при тях и пасираните чушки, добавяте сол на вкус, пасиран чесън по желание и ситно скълцан магданоз и варите, докато се сгъсти сместа, приблизително като за лютеница - като прокарате лъжицата по дъното на тенджерата, да направи „пътечка”.
Насипвате горещата лютивка в малки сухи бурканчета, затваряте ги с винтови капачки и ги обръщате с капачките надолу. Оставяте ги да изстинат и ги прибирате на хладно и тъмно място. Пропорциите на чушлетата и доматите тук са според желанието за люто. Например – на половин килограм много люти чушки сложете килограм настъргани домати. Лютивката е подходяща за подлютяване на ястие, за разядка, но не и за намазване на филия.
Коментари