Gotvach.bg»Статии»Зеленчуци»Люти чушки Табаско

Люти чушки Табаско

Люти чушки Табаско

Лютите чушки са култура, която се среща по цял свят и е ценена в много кухни заради огнения си остър вкус. Парещият вкус на лютите чушки се оценява по скалата на Сковил. Това е сравнителна скала, която мери степента на лютивина на пипера. Носи името на американския химик Уилбърт Сковил.

Скалата на Сковил варира от 0 на сладкия пипер до 300 хиляди за най-лютите образци. По тази скала първото място непрекъснато се променя, защото специалистите създават все нови и нови сортове люти чушки, които изместват предишния първенец. Защо са толкова ценни за хората лютите чушки и какви ползи получаваме от консумацията на лют пипер?

Ползи и вреди от лютите чушки

Лютивият вкус на чушките се дължи на вещество, наречено капсаицин. Капсаицинът има аналгетичен и противовъзпалителен ефект, поради което се използва за медицински цели.

Тъй като ускорява метаболизма, лютият пипер подпомага отслабването, има диуретичен ефект. Той ускорява и работата на сърцето, подобрява кръвообращението и повишава телесната топлина, ускорявайки процеса на изгарянето на мазнини. Предизвиква усещане за ситост.

Тази остра лютивина забавя растежа на раковите клетки, подпомага лечението на простуди, защото отваря носните проходи и регулира температурата в грипните състояния.

Капсаицинът има способността да освобождава ендорфин и серотонин и така преборва депресията, създава усещане за благополучие и повишава настроението.

Витамините А и С в лютите чушки укрепват стените на кръвоносните съдове, намаляват кръвното налягане, тъй като ускоряват времето, за което кръвта достига да сърцето.

С острата люта чушка обаче трябва да се внимава, защото тя не е подходяща за някои групи хора. Децата, бременните жени и кърмещите майки не бива да се отдават на лютивия вкус. Той не е подходящ при заболявания на стомаха, черния дроб, пикочните пътища, защото предизвиква дразнения и може да доведе до кръвоизливи в болните органи на храносмилателната и отделителната система.

Най-лютите сред лютите чушки и мястото на чушката Табаско

Сорт Табаско

Скалата на Сковил често променя мястото на първенеца по лютивина. В момента най-лютата чушка е сорта Каролина Рийпър, но в своеобразната класация най-люта е била и чушка табаско. Тя е изместена отдавна от това първенство, но никой не може да отнеме първенството на сорта табаско по отношение на популярност. Несъмнено това е изключително известен сорт люти чушки, чиято неувяхваща слава се дължи на соса Табаско, който се приготвя от тях.

Лютият сос Табаско има дълга история, преплетена с много легенди, но едно е безспорно - той е номер 1 в света, благодарение на сорта лют пипер Табаско.

Спиди Гонзалес от любимото анимационно филмче на децата само засили славата на Табаско.

Информацията за лютите чушки Табаско е интересна, защото отвежда към всички възможни приложения на този пипер.

Какво трябва да знаем за сорта люти чушки Табаско

Пиперът табаско е разновидност на вида лют червен пипер Capsicum frutescens с произход от Мексико. Най-известен е чрез употребата си в сос Табаско, смесен с оцет, сол с черен пипер.

Както всички сортове Capsicum frutescens, растението Табаско има типичен храстовиден растеж, който търговското отглеждане прави по-силен чрез подрязване на растенията. Заострените плодове, дълги около 4 сантиметра, първоначално са бледожълтеникаво-зелени и стават жълти и оранжеви, преди да узреят до яркочервен цвят.

Степента на Табаско е от 30 хиляди до 50 хиляди по скалата на Сковил за нива на лютивина. Плодовете на табаско, както всички други членове на вида Capsicum frutescens, остават изправени, когато узреят, вместо да висят надолу от стъблата си, както повечето люти чушки.

Голяма част от запасите от пипер табаско са жертва на вируса на тютюневата мозайка през 60-те години на миналия век и устойчив сорт Greenleaf tabasco е култивиран около 1970 година.

Чушки Табаско
Снимка: gloriak2700 /pixabay.com

Название на лютите чушки Табаско

Чушките са кръстени на мексиканския щат Табаско. Началната буква на Табаско се изписва с малки букви, когато се говори за ботаническия сорт, но се пише с главна, когато се говори за мексиканския щат или за марката лют сос, известен като сос Табаско.

Култивиране на лютите чушки Табаско

Чушките табаско започват да растат зелени и узряват до оранжев и след това червен цвят. Отнема около 80 дни след покълването им, за да узреят напълно. Растението Табаско може да нарасне до 1, 5 метра височина, с кремави или светложълти цветове, развива се в ориентирани нагоре плодове по-късно през вегетационния период.

Тъй като произхождат от мексиканския щат Табаско, семената се нуждаят от много топлина, за да покълнат и растат най-добре, когато температурата е между 25–30 градуса по Целзий. Ако се отглеждат извън естественото им местообитание, чушките се засаждат две до три седмици след последната слана, когато температурата на почвата надвиши 10 °C и температурите станат постоянни. Ако е твърде горещо или твърде студено, или ако температурите през нощта паднат под 15 °C, това може да намали закрепването на плодовете и те капят.

Чушките табаско се нуждаят от постоянно поливане. Производителите внимават в почвата да има досатъчно фосфор, калий и калций и ниско съдържание на азот, което може да попречи на растежа на плодовете.

Тези чушки може да се берат, когато са още зелени, но те са много по-добри, когато узреят и станат ярко червени или оранжево-червени. Тогава вкусовите им качества и лютивината са в най-добро съотношение, затова и сосът Табаско се прави само от червени чушки от сорта. Ярко червената чушка табаско има плодов и по-сладък цялостен вкус.

Ако има опасност от измръзване или друга причина, чушките табаско могат да се берат и зелени и да се завърши узряването им на закрито или да се използват, за да се направи салца верде или да се приготвят в други ястия.

Какво може да се приготви от люти чушки табаско

Любимите начини за готвене с чушки табаско при познавачите на сорта са:

- за приготвяне на прясна салца;

- приготвяне на домашен лют сос табаско;

- дехидратирането им, за да се получи пикантен табаско чили на прах.

Тези чушки правят страхотна салца роха, която е приятна и пикантна и чудесна за събирания в деня за различни игри, партита и други събития.

Как се приготвят хранителни продукти от люти чушки табаско

Люти чушки Табаско

Домашен лют сос Табаско

За приготвяне на лют сос може да се правят ферментирали и неферментирали версии. И двете са обичани и популярни. Няма нужда да се включва нищо освен чушки табаско, оцет и малко сол. Те правят изключителен лют сос в стил Луизиана, който прави всяка храна много вкусна, така както е замислил и направил соса неговият американски създател в щата Луизиана.

Чили на прах с люти чушки табаско

Дехидратирането е лесно, ако се използва дехидратор. Обикновено лютият пипер се оставя да изсъхне за една нощ, докато чушките станат много сухи и крехки, след което се смилат на прах и се използват като подправка.

За общо готвене

Тези люти чушки също са добри за общо готвене. За целта се нарязват и ги замразяват, а после при готвене се използват за ястия с лук и целина. Подходящи са като основа за супи, яхнии и други сосове с малко вкус към тях. Отлична опция за всеки, който харесва храната си пикантна.

За директна употреба

Чушките от лютия сорт табаско са тънки, ароматни и много лютиви. Може да се консумират направо с храната, но трябва изключително много да се внимава поради силната им топлина. Директната употреба е предизвикателство за всеки любител на огнения вкус, горещината в устата трае дълго.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес