Камоте

Камоте

Сред зеленчуците, които са гости на трапезата ни от времето на Великите географски открития, челно място по предпочитания заема картофът. Този кореноплоден зеленчук предлага невероятно много възможности за приготвяне и съответно много различни вкусове.

Разнообразието във вкусовите усещания се създава не само от различните начини на обработка, но и от сортовете и видовете картофи, които са суровина за ястията, приготвени от зеленчука.

Сред най-популярните в Европа не може да се нареди сладкият картоф, но на американският континент той е на особена почит. Въведен е също в Полинезия, Филипините, Япония, Австралия и на много други места.

Съществуват различни разновидности с оранжево, лилаво или бяло месо и наименование камоте във Филипините, с което име сладкият картоф е популярен като улична храна. Ето информация за тази разновидност на картофовото семейство.

Описание на камоте

Камоте е двусемеделен растителен вид, принадлежащ към семейство Поветицови, тоест по-близки са до поветицата, отколкото до обикновения картоф. Отличава се с големите си нишестени, сладки на вкус корени под формата на грудка, които се използват като кореноплоден зеленчук. Младите издънки и листата също за годни за консумация като зеленчуци. Развъждат се култивирани сортове сладки картофи, за да раждат грудки с месо и кожа в различни цветови вариации.

Сладкият картоф има далечна връзка с обикновения картоф. Въпреки че по-тъмно обагрените сладки картофи често се наричат и ямс в някои части от Северна Америка, видът не принадлежи към истинските батати.

Растението може да се определи като тревиста многогодишна лоза с триъгълни или длановидни листа, които се редуват, и средни по големина цветове. Стъблата му обикновено пълзят по земята и образуват допълнителни корени във всеки възел. Листата са прикрепени на стъблото.

Камоте - сладък картоф

Дръжката на листото е от 13 до 51 сантиметра. Листната плочка са много променлива, може да е дълга от 5 до 13 сантиметра, с форма на сърце, както и бъбрековидна или яйцевидна, закръглена или триъгълна, с форма на копие. Ръбът може да бъде цял, назъбен или нарязан на 3 до 7 места.

Повечето от повърхностите на листа са голи, рядко са окосмени, а върхът е заоблен до заострен. Листата са предимно оцветени в зелено, но поради натрупването на антоцианини, те могат да бъдат лилави на цвят. В зависимост от сорта, дължината на стъблото варира между 0, 5 и 4 метра.

Цветовете на растението камоте се отварят преди изгрев слънце и остават отворени няколко часа. Те се затварят отново сутрин и започват да изсъхват. Ядливата грудка е дълга и заострена, с гладка кожа, а в цветово отношение варира между жълтото, оранжевото, червеното, кафявото, лилавото и бежовото. Месото в цветово изражение е от бежово до бяло, червено, розово, виолетово, жълто, оранжево и лилаво. Сортовете сладки картофи с бяло или бледожълто месо са по-малко сладки и по-леко влажни от тези с червено, розово или оранжево месо.

Камоте в хранителната традиция

Сладките картофи са били част от диетата в САЩ през по-голямата част от историята им, особено в югоизточната част. Средната консумация на сладки картофи на глава от населението в Съединените щати е само около 1, 5–2 килограма годишно. Оранжевите сладки картофи, които са най-често срещаният вид, са по-харесвани от жълтите и лилавите сортове.

Според проучване на Организацията за прехрана и земеделие на Обединените нации сладките картофи са най-важната основна храна, която е била отглеждана на земеделска земя.

Хранителна стойност на камоте

Сладки картофи Камоте

Вареният сладък картоф или печен в кожата е 76 % вода, 21 % въглехидрати, 2 % протеин и съдържа незначително количество мазнини.

В количество от 100 грама печен сладък картоф се съдържат 90 калории и богато съдържание на витамин А, витамин С, манган и витамин B6. Камоте е умерен източник на някои витамини от група В и калий.

Сортовете сладки картофи с тъмно оранжево месо имат повече бета-каротин, преобразуван в по-високо съдържание на витамин А, след като се усвои от тези със светло оцветено месо и тяхното отглеждане е застъпено в Африка, където дефицитът на витамин А е сериозен здравен проблем.

Листата на сладкия картоф са годни за консумация и могат да се приготвят като спанак или зеленчук от листата на ряпата.

Въглехидратите в сладките картофи се усвояват бавно от тялото и затова те са подходяща храна за диабетици. Подходяща храна са и за хора с артритни оплаквания, подагра и астма. Антиоксидантите в състава укрепват тялото в борбата му с различни външни болестотворни агенти.

Към полезните съставки в съдържанието на сладкия картоф трябва да се добавят също витамин D, желязо, натрий, фосфор, фибри, мед, растителна захар.

Камоте в кулинарните рецепти

Традиционно сладките картофи като камоте се поднасят печени с кората или сварени и пюрирани. Може да се добавят в ризотото, пастата или кърито. Вкусово се комбинират добре с подправки като лимон, чесън, чили, а също подходящ тандем правят с кокосово мляко.

Във Филипините камоте са популярна улична храна, известна като Камотекю. Приготвя се от парчета сладки картофи, пържени с покритие от карамелизирана кафява захар. Това е перфектната топла и хрупкава следобедна закуска или сладък десерт, на който всеки може да се наслади в компанията на любимите си сладки сосове.

Какво е камотекю?

Камотекю, е популярна филипинска закуска или улична храна. Прави се от парчета сладък картоф, наричани камоте, които се нарязват, покриват се с кафява захар и след това се пържат потопени дълбоко в мазнина, докато се карамелизират. Подобно на Бананакю, името идва от комбинацията от две думи: камоте и барбекю, но няма включена скара при приготвянето.

Вместо това, кю се отнася до стил на готвене, използван с типичната улична храна във Филипините. Резултатът е сладка, хрупкава и леко дъвчаща закуска с карамелизиран външен вид. Често се сервира на шишчета за лесно боравене, особено когато се купува от улични търговци.

Белите сладки картофи са най-често срещаният избор и дават най-добри резултати въз основа на тестовете. Поради това и името на цялото ястие камоте се припокрива с представата за сладък бял картоф, приготвен като блюдо.

Рецепта с камоте - Картофки и камоте

Печени сладки картофи

Продуктите са това хрупкаво изкушение са:

- ½ килограм картофи;

- ½ килограм камоте;

- Зехтин или олио;

- Млян черен пипер;

- Червен пипер или лют червен пипер;

- Сух чесън;

- Ронена чубрица или ронен риган;

- Сол.

Всички подправки са на вкус.

Приготвяне:

Картофите и камоте се обелват и нарязват на дълги и едри парчета. Овкусяват се със зехтин и подправки и се нареждат в тава, покрита с хартия да печене.

Пекат се картофки 20 минути в загрята на 250 °C фурна. Сервират се с любима салата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес