Сред зеленчуците, които са гости на трапезата ни от времето на Великите географски открития, челно място по предпочитания заема картофът. Този кореноплоден зеленчук предлага невероятно много възможности за приготвяне и съответно много различни вкусове.
Разнообразието във вкусовите усещания се създава не само от различните начини на обработка, но и от сортовете и видовете картофи, които са суровина за ястията, приготвени от зеленчука.
Сред най-популярните в Европа не може да се нареди сладкият картоф, но на американският континент той е на особена почит. Въведен е също в Полинезия, Филипините, Япония, Австралия и на много други места.
Съществуват различни разновидности с оранжево, лилаво или бяло месо и наименование камоте във Филипините, с което име сладкият картоф е популярен като улична храна. Ето информация за тази разновидност на картофовото семейство.
Описание на камоте
Камоте е двусемеделен растителен вид, принадлежащ към семейство Поветицови, тоест по-близки са до поветицата, отколкото до обикновения картоф. Отличава се с големите си нишестени, сладки на вкус корени под формата на грудка, които се използват като кореноплоден зеленчук. Младите издънки и листата също за годни за консумация като зеленчуци. Развъждат се култивирани сортове сладки картофи, за да раждат грудки с месо и кожа в различни цветови вариации.
Сладкият картоф има далечна връзка с обикновения картоф. Въпреки че по-тъмно обагрените сладки картофи често се наричат и ямс в някои части от Северна Америка, видът не принадлежи към истинските батати.
Растението може да се определи като тревиста многогодишна лоза с триъгълни или длановидни листа, които се редуват, и средни по големина цветове. Стъблата му обикновено пълзят по земята и образуват допълнителни корени във всеки възел. Листата са прикрепени на стъблото.
Дръжката на листото е от 13 до 51 сантиметра. Листната плочка са много променлива, може да е дълга от 5 до 13 сантиметра, с форма на сърце, както и бъбрековидна или яйцевидна, закръглена или триъгълна, с форма на копие. Ръбът може да бъде цял, назъбен или нарязан на 3 до 7 места.
Повечето от повърхностите на листа са голи, рядко са окосмени, а върхът е заоблен до заострен. Листата са предимно оцветени в зелено, но поради натрупването на антоцианини, те могат да бъдат лилави на цвят. В зависимост от сорта, дължината на стъблото варира между 0, 5 и 4 метра.
Цветовете на растението камоте се отварят преди изгрев слънце и остават отворени няколко часа. Те се затварят отново сутрин и започват да изсъхват. Ядливата грудка е дълга и заострена, с гладка кожа, а в цветово отношение варира между жълтото, оранжевото, червеното, кафявото, лилавото и бежовото. Месото в цветово изражение е от бежово до бяло, червено, розово, виолетово, жълто, оранжево и лилаво. Сортовете сладки картофи с бяло или бледожълто месо са по-малко сладки и по-леко влажни от тези с червено, розово или оранжево месо.
Камоте в хранителната традиция
Сладките картофи са били част от диетата в САЩ през по-голямата част от историята им, особено в югоизточната част. Средната консумация на сладки картофи на глава от населението в Съединените щати е само около 1, 5–2 килограма годишно. Оранжевите сладки картофи, които са най-често срещаният вид, са по-харесвани от жълтите и лилавите сортове.
Според проучване на Организацията за прехрана и земеделие на Обединените нации сладките картофи са най-важната основна храна, която е била отглеждана на земеделска земя.
Хранителна стойност на камоте
Вареният сладък картоф или печен в кожата е 76 % вода, 21 % въглехидрати, 2 % протеин и съдържа незначително количество мазнини.
В количество от 100 грама печен сладък картоф се съдържат 90 калории и богато съдържание на витамин А, витамин С, манган и витамин B6. Камоте е умерен източник на някои витамини от група В и калий.
Сортовете сладки картофи с тъмно оранжево месо имат повече бета-каротин, преобразуван в по-високо съдържание на витамин А, след като се усвои от тези със светло оцветено месо и тяхното отглеждане е застъпено в Африка, където дефицитът на витамин А е сериозен здравен проблем.
Листата на сладкия картоф са годни за консумация и могат да се приготвят като спанак или зеленчук от листата на ряпата.
Въглехидратите в сладките картофи се усвояват бавно от тялото и затова те са подходяща храна за диабетици. Подходяща храна са и за хора с артритни оплаквания, подагра и астма. Антиоксидантите в състава укрепват тялото в борбата му с различни външни болестотворни агенти.
Към полезните съставки в съдържанието на сладкия картоф трябва да се добавят също витамин D, желязо, натрий, фосфор, фибри, мед, растителна захар.
Камоте в кулинарните рецепти
Традиционно сладките картофи като камоте се поднасят печени с кората или сварени и пюрирани. Може да се добавят в ризотото, пастата или кърито. Вкусово се комбинират добре с подправки като лимон, чесън, чили, а също подходящ тандем правят с кокосово мляко.
Във Филипините камоте са популярна улична храна, известна като Камотекю. Приготвя се от парчета сладки картофи, пържени с покритие от карамелизирана кафява захар. Това е перфектната топла и хрупкава следобедна закуска или сладък десерт, на който всеки може да се наслади в компанията на любимите си сладки сосове.
Какво е камотекю?
Камотекю, е популярна филипинска закуска или улична храна. Прави се от парчета сладък картоф, наричани камоте, които се нарязват, покриват се с кафява захар и след това се пържат потопени дълбоко в мазнина, докато се карамелизират. Подобно на Бананакю, името идва от комбинацията от две думи: камоте и барбекю, но няма включена скара при приготвянето.
Вместо това, кю се отнася до стил на готвене, използван с типичната улична храна във Филипините. Резултатът е сладка, хрупкава и леко дъвчаща закуска с карамелизиран външен вид. Често се сервира на шишчета за лесно боравене, особено когато се купува от улични търговци.
Белите сладки картофи са най-често срещаният избор и дават най-добри резултати въз основа на тестовете. Поради това и името на цялото ястие камоте се припокрива с представата за сладък бял картоф, приготвен като блюдо.
Рецепта с камоте - Картофки и камоте
Продуктите са това хрупкаво изкушение са:
- ½ килограм картофи;
- ½ килограм камоте;
- Зехтин или олио;
- Млян черен пипер;
- Червен пипер или лют червен пипер;
- Сух чесън;
- Ронена чубрица или ронен риган;
- Сол.
Всички подправки са на вкус.
Приготвяне:
Картофите и камоте се обелват и нарязват на дълги и едри парчета. Овкусяват се със зехтин и подправки и се нареждат в тава, покрита с хартия да печене.
Пекат се картофки 20 минути в загрята на 250 °C фурна. Сервират се с любима салата.
Коментари