Повечето от нас са наясно с предупрежденията, че много сол вреди. И все пак добавянето на подправката към различни храни е нещо, което почти всички правим, без да осъзнаваме дългосрочните вреди за здравето ни.
Така че, колко сол всъщност трябва да ядем?
Специалистът по хранене Жанела Пърсел казва, че трябва да се стремим да не превишаваме количеството от 4 грама сол дневно, което представлява една изравнена супена лъжица. Децата трябва да консумират дори още по-малко – едва 2.5 до най-много 4 г, в зависимост от възрастта.
Едва ли се замисляме, че дори да не добавяме сол към ястията, голяма част от приема ни на натриев хлорид идва от закупените продукти – готови или полуготови. Само 25 % от ежедневните ни дажби на сол поемаме от хляба, които консумираме.
Сол се съдържа в почти всичко, което закупуваме – супи, ризото, сирене, обработени меса като например наденички или бекон. Сол има дори в бисквитите и някои шоколадови напитки, твърди Жанела Пърсел.
На практика хапването на преработени храни е отговорно за осигуряването на 75 % от ежедневния ни допустим прием на сол.
За да добием представа колко много сол ядем, трябва да сме наясно, че в една порция пиле с картофки, предлагани по веригите за бързо хранене, се съдържа поне 7 гр сол, което е много повече от здравословните изисквания за състав на солта за ден, камо ли в едно ястие.
Ако пък имате високо кръвно налягане – тогава със сигурност трябва да ограничите солта, която приемате. В противен случай съществува опасност от сърдечни удари и дори увреждане на бъбреците.
Как да ограничим солта?
Добър начин е внимателното пазаруване. Препоръчително е да се обръща голямо внимание на етикетите на храните и по-конкретно на отбелязаното количество сол. Съветът е, ако продуктът съдържа по-малко от 120 милиграма натриев хлорид на 100 г храна, тогава той е годен за здравословна употреба.
Ограничете фаст фуудс и другите нездравословни храни, яжте пресни продукти, вместо консервирани такива винаги, когато е възможно.
Опитайте да подправите ястията с чесън, лимон или други пресни подправки, вместо със сол.
Неминуемо ще отнеме повече от седмица, за да свикнете с новия вкус на старите ястия, но здравословните аспекти на тези „лишения“ в дългосрочен план си заслужават.
Коментари
Освен това ограничаването на солта трябва да става постепенно - има пристрастяване към вкуса и е трудно да се откаже изведнъж.
Когато се готви, може да се отдели солта за деня и да се слага в яденето от нея - така се проследява количеството й. Трябва да се взимат предвид и горепосочените източници на сол - хляба, готовите храни, купешки больони, както и минералните води.