Маслото е любима част от менюто на малки и големи и е далеч по-здравословна храна в сравнение с маргарина. В общото схващане масло е онзи вкусен продукт, който се получава от ферментирала бита сметана или директно и най-често от краве мляко.
Терминът масло се използва още за растителни мазнини като фъстъчено масло, рапично масло, кокосово масло и др.
Състав на 100 г краве масло:
Общо мазнини 81 г
Наситени мазнини 51 г
Мононенаситени
мазнини 21 г
Полинаситени мазнини 3 г
Калории: 717 ккал
Точка на димене: 177 °C
Какво прави маслото по-добро?
Благодарение на богатото си кремообразно усещане в устата и неговия вкус, до който никой друг продукт не може да се доближи, маслото е предпочитаната мазнина, която може да се използва за почти всяка подготовка в кулинарното изкуство. Това включва всичко - от сос, до печене. Температурата на топене на маслото е същата като температурата в устата ви.
Солено срещу неосолено масло
Някои масла, налични в супермаркетите, съдържат малко количество сол като консервант. В повечето случаи е добре да купувате неосолено масло. Като цяло винаги е добре да контролирате колко сол отива в храната ви.
Когато печете, използвайте задължително масло без сол. Причината за това е, че солта загнива глутена в брашното. За да се уверите, че рецептата ще е сполучлива, най-добре е да се избягва добавянето на допълнителна сол.
Готвене с масло
При нагряване маслото развива своя великолепен вкус, тъй като млечните твърди вещества (протеини и захари) се карамелизират. Когато маслото се използва като средство за готвене, то допълва и подобрява вкусовете на храната, която се готви с него.
Точка на кипене на маслото
Въпреки че вкусът му е много ценен, има и недостатъци при готвенето с масло. Например, то има най-ниската ниската точка на кипене от всеки друг вид мазнина. При него тази точка е около 180 градуса.
Като завършек ще кажем, че винаги трябва да избирате качествено масло, за да можете да се наслаждавате на вкусни и здравословни ястия, било то сложен сладкиш или обикновена филийка с масло и мармалад.
Коментари