Мнозина от нас не са чували какво е Стилтън, пък камо ли защо трябва да се поднася с вино и то с какво вино може да се поднася. Ето малко просветление по въпроса.
Стилтън е вид синьо сирене. Произвежда се от краве мляко и има полумека консистенция. Срокът на зреене му е поне 9 седмици, а съдържанието на мазнини около 35 %. Това всъщност е единственото британско синьо сирене, което освен това има собствена сертифицирана марка.
Като повечето сирена, така и то е сред перфектните мезета към виното. Изниква обаче въпроса какво трябва да виното- дали да е бяло, червено или розе, дали да е трапезно или десертно, дали да е ароматизирано, естествено сладко или ликьорно и т. н. Ето най-подходящите варианти, на които можете да се спрете когато се чудите с какво вино да поднесете Стилтън:
Бели десертни вина
1. Мускат- Има различни сортове по цял свят, като общото между тях е, че имат силен сладък аромат. У нас най-разпространени са Мускат Отонел и Тамянка.
2. Ризлинг- Произхожда от Германия, но вече е разпространен в повечето европейски държави, Австралия, ЮАР и Калифорния. От него произлизат сухи, полусухи и сладки вина.
3. Гевюрцтраминер- Това е немското му име, тъй като сортът произхожда от Германия и Австрия, но в България е познато като Траминер розов или просто Траминер. Преобладаващият аромат при него е розата.
Червени наситени вина
1. Сира- Сортът е известен и като Шираз. Най-разпространен е в Европа, САЩ, Аржентина и ЮАР. Виното получва своя наситен вкус отлежавайки в дъбови бъчви и в аромата му могат да бъдат доловени нюанси на кожа, черен пипер, билки и подправки.
2. Каберне Совиньон- Това е най-известният червен винен сорт и може да бъде срещнат и с името Буше. В него се долавят нюанси на черни и червени плодове, но също така и на канела и различни подправки.
3. Мерло- Също много популярен червен винен сорт с аромат на червени и черни плодове, като при по-старите вина може да се долови и аромат на трюфел. В България най-добрите вина от сорта Мерло са от регионите на Любимец и Хасково.
Коментари