Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»С какви храни и ястия да поднесем Димят

С какви храни и ястия да поднесем Димят

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Бяло Вино
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.

Типично българският бял сорт Димят се използва за производството на сухи бели и ароматни вина. Вкусът му е лек, с приятна свежест. Най-добре вирее в района на Варна, но се отглежда и в много други части на страната, като Евксиноград, Шумен и Стара Загора.

Плодовият му аромат наподобява зряла праскова. Дори неопитно небце би уловило нюансите на индрише, липа, акация и билкова пикантност. Те перфектно си отиват на добрата му плътност, загладения му и с дълго въздействие вкус.

Вино и Сирене

Цветът му е наситен, златен, красив и смел, а вкусът му оставя ароматен спомен в устата, достатъчно дълъг и характерен.

Димят се консумира охладено до 14 градуса, в компанията на синьо сирене, по-мазни риби и дивечови птици. Меките, средно интензивни жълти и бели сирена са подходящи. Козето сирене също. Ако сте почитатели на месото, опитайте червени меса в сладко-кисел сос в комбинация с Димят.

Ястия от пиле или бели риби, приготвени с ароматни подправки като розмарин и босилек, също са прекрасно допълнение. От десертите подходящи са такива, приготвени с канела или карамел, екзотичните плодове, а за по-смелите и бананов хляб.

Риба

Вино Димят е лесно за пиене, леко и освежаващо, благодарение на добрата си киселинна структура, много леки и некомплексни аромати, както и свеж финал. Поради това в повечето случаи е добре храната, сервирана към него, да е проста, без комплексни ароматно-вкусови качества.

Често срещана е неговата комбинация с морски продукти, като стриди, сурови или готвени зеленчуци, охлюви, печена или пържена риба, жабешки бутчета.

Могат да се споменат още ракообразните, приготвени под всякаква форма, печената на фурна или риба на скара, както и паста с морски дарове.

Доброто съчетаване на виното става и чрез осигуряване на подобен на неговия вкусов диапазон в храната. И тъй като плодовия акцент на вино Димят акцентира на праскова, то най-подходящият плод, с който може да бъде поднесено, е именно праскова.

Всякакви вариации - сладоледи или кейкове с праскови, торти, замразени плодове, могат да се поднесат. Подобно съчетание ще засили неимоверно вкуса на виното.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest