Шардоне е изискано вино, което се отличава с повишена киселинност и много фин аромат и вкус. То успешно се съчетава със свежи зеленчуци, които са много нежни - например аспержи и артишок.
С шардоне също така се съчетават успешно различни видове мазна риба, изпечена на грил или опечена във фолио. Сьомга, опечена на грил, е перфектна за поднасяне с чаша шардоне.
За да подчертаете ароматния букет на това уханно вино, както и изтънчения му вкус, поднесете го с различни видове морски дарове, които използвайте за приготвяне на предястия и леки ястия.
Салатите с добавка от морски дарове също ще се съчетаят чудесно с аромата и вкуса на шардонето. Шардоне се съчетава много успешно и със сложни салати с много съставки, както и когато е поднесено със стриди.
Шардоне и стриди - това е изискана комбинация, подходяща за специални поводи, като и виното, и морските изкушения само печелят от съчетаването, защото вкусът им става по-наситен.
Шардоне е много подходящо също така за комбиниране с различни видове паста, най-вече със спагети и лазаня, които са приготвени с гъст сметанов сос. Сосовете с чесън също са много подходящи, когато някакъв вид паста се поднесе с тях и се сервира заедно с ароматно шардоне.
Крехкото пилешко месо, опечено или добавено в сварен вид в свежа салата, е добра компания за чаша шардоне. Крехкото телешко месо, поднесено с изискан орехов сос, също е много подходящо за комбиниране с шардоне.
Меките сирена като камамбер и бри също ще се комбинират много добре с шардоне, като тази комбинация ще подчертае вкуса и аромата и на виното, и на сиренето.
Тъй като шардоне е изтънчено и изискано вино, то се съчетава много успешно с леки изискани предястия. Малки хапки с червен или черен хайвер ще се комбинират добре с шардоне, а пушената сьомга е една от най-добрите компании за това ароматно вино.
Шардоне може да бъде поднесено и с десерт, като се препоръчват плодовете или леки сладкиши с плодов крем. Цитрусовите плодове добре се съчетават с шардоне.
Коментари