Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»С какви храни и ястия да поднесем Мавруд

С какви храни и ястия да поднесем Мавруд

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Мавруд

Едно от най-популярните и традиционни вина у нас е сорта Мавруд. Той се прави от българския винен сорт червено грозде мавруд – един от най-старите у нас. Той се смята за един от най-ценните и висококачествени местни сортове.

Вино Мавруд се характеризира с рубинено червен цвят и мек вкус. То отлежава най-добре в съдове от инокс. Като цяло вината произведени от сорта Мавруд са с наситен цвят. Имат достатъчна запазеност на танини и киселини, и специфичен, много приятен аромат.

Сладкиш

В него се долавят къпина и зряла черница. Идеалните вина се развиват отлично в контакт с дъбова дървесина, като развиват мощен, комплексен аромат и плътен, хармоничен вкус.

А чаша червено вино Мавруд, със своите изразени плодови нотки, би била прекрасна компания на порция агнешки стек със зеленчуци. Типично по български, много хора пият популярното вино с друга традиционна българска гозба – баницата.

С риба се съчетават по-леките вина, както и по-неотлежалите реколти на Мавруда. Рибата е лека храна, която няма да ви пречи да се наслаждавате на вкуса на виното.

Пържола

И колкото странно да звучи, с това червено вино изключително добре се съчетават десертите. Освен тежките - с много захар и шоколад, подходящи са и плодовите. Най-добре е ако те са гарнирани с къпини или зряла черница, тъй като те се долавят и във вкуса на самото вино. А така само биха го засилили и затвърдили.

Вино Мавруд се характеризира с висока плътност и доминиращ букет от плодове. Поради наличието на добри танини, то има високо алкохолно съдържание.

То е лесно за консумация. Често освен плодовия характер има наличие и на пикантни подправки. Финалът при него не е постоянна величина, но като цяло е приятен със средна продължителност.

Най-добър избор на компания за тези вина е дребният пернат дивеч (фазани, яребици) и червените печени меса (на фурна, на скара или на барбекю). От сирената се препоръчват необработените пресовани сирена.

Оптималният период за отлежаване на това вино е между 2 и 3 години. Когато се поднася, то трябва да е с температура между 15 и 17°С.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest