Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»С какви храни и ястия да поднесем Сира

С какви храни и ястия да поднесем Сира

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Сира

Деликатният персийски сорт вино Сира се смята за аристократ на вината. Той се отглежда у нас едва от пет години. И както всяко друго вино, от изключително значение за поднасянето му е подходящата храна.

Най-ранното вино, с точно контролирано наименование за произход, е от 1333 г. пр. Хр. То е открито в гробницата на Тутанкамон. Там, върху делвите за вино, са изписани година на реколтата, стопанството и името на производителя.

Сира, сирах или шираз се отнася за сорт грозде, чието име се произнася различно в различните страни. Във Франция например е сира, а шираз - в Австралия. Една от легендите за сорта, е че през Средновековието сортът е донесен във Франция от персийския град Шираз. От там идва и наименованието му.

Червено Вино Сира

В наши дни от този сорт се правят прочутите вина Hermitage и Chatrauneuf-du-Pape от долината на Рона. У нас сорта се отглежда около град Любимец, където лозята се радват на дълго лято.

Сира, един от най-аристократичните сортове вино, се проявява точно като един истински аристократ и е абсолютно непредсказуем. Неслучайно се описва със следното: "Сира е като напет млад мъж в смокинг, каубойски ботуши и сомбреро."

В самото вино дори неопитното небце може да улови съчетанието от противоречиви нюанси на шоколад и прясно смлян черен пипер, миризма на кожа и цветни ухания, дим и намек за свежо червено месо, с наситен плодов вкус. Именно тези характеристики го правят изключително атрактивно и с огромни възможности за комбиниране с храни.

Филе

Това прекрасно вино съзрява като изключително ароматно и комплексно, с гладка и мека структура. Представлява незаменимо допълнение към всяко дивечово ястие. По правило сочните меки вина се комбинират добре с препечени меса, дивеч и жълти стари сирена.

Желано вкусово усещане дават и сосове от леки светли тип „грейви" до тъмни и плътни. Гарнитурите е добре да съдържат повече зеленчуци и по-малко варива.

Отлежалите реколти от този сорт се отличават с повече дъбови аромати като печено, смола, ванилия и сухи подправки. За тях по-характерни са и свежите нюанси във вкуса.

Храната, с която е добре да се комбинират, трябва да е мека, като например тестени изделия, паста, бели сирена, от тъмните меса филета с нежна консистенция, сосове със сметана и картофени гарнитури.

Смята се, че Сира е най-мъжественото вино в света. Това е така защото този сорт дава може би единствените вина, които могат да се комбинират с пура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest