Ризлингът е универсално вино за всяка изискана маса. Финият баланс на захарта и киселинността позволява това великолепно вино да бъде поднасяно с най-различни ястия – зеленчукови, месни и рибни.
При съчетаването на храна и вино е важно да се запази хармонията между тях. Не е добре, ако ароматът на храната се бие с уханието на виното или пък вкусът на ястията не е подходящ за точно определения вид вино.
Ризлингът е едно от малкото вина, които могат да си партнират с мощните аромати на подправките на източната кухня. За ризлинга са характерни ароматите на цветя, тропически плодове.
Ризлингът, както всяко бяло вино, се поднася охладен. Най-добрата температура за тази напитка е 11 градуса. Допуска се и сервирането му с температура около 13 градуса, но в никакъв случай тя не бива да е повече, тъй като това ще се отрази пагубно както върху аромата, така и върху вкуса на това качествено вино.
Ризлингът много добре се съчетава с най-различни студени предястия, предимно от месо. Това вино много си подхожда и с различни видове сирена, които са с по-силен аромат – например рокфор.
С ризлинг може да се поднесат различни видове сирена със синя плесен, тъй като техният аромат и вкус много добре се съчетава с уханието на това превъзходно вино.
Ризлингът е подходящ за поднасяне към различни видове ястия и ордьоври, приготвени от риба. Изтънченият вкус на това ароматно вино няма да пострада, ако се поднесе със сьомга, с пъстърва в пикантен сос или с бадеми, както и с други видове риба.
Ризлингът ще се съчетае успешно също така и с предястия, приготвени от морски дарове, тъй като вкусът им само ще спечели от съчетанието с ароматната напитка.
Когато в менюто има свежи плодове, те могат да бъдат поднесени в компанията на изискано вино, каквото е ризлингът.
Плодовите нотки, които се долавят в аромата на ризлинга, ще допринесат за още по-наситения вкус на десерта от плодове. През лятото това съчетание е особено успешно, тъй като в летните жеги действа освежаващо.
Коментари