Gotvach.bg»Статии»Зеленчуци»Комбу водорасли

Комбу водорасли

Комбу водорасли
Снимка: siobhandolezal / pixabay.com

Какво са комбу водорасли

Комбу водорасли е общо наименование за няколко вида кафяви водорасли от рода Laminaria, които растат в хладните и дълбоки води на Тихия океан, Атлантическия океан и Балтийско море. Те имат дълги, широки и плоски листа, които достигат до 10 метра дължина. Комбу водораслите са богати на йод, фибри, минерали, аминокиселини и други полезни съставки.

Как се добиват комбу водорасли

Комбу водорасли се добиват по различни начини, в зависимост от региона и традицията. Най-често се събират ръчно от гмуркачи или с помощта на специални лодки, които издърпват водораслите от морското дъно. След това водораслите се изсушават на слънце или в специални сушилни, за да се запазят за по-дълго време. Някои видове комбу водорасли се отглеждат и в аквакултури, като се закрепват за въжета или мрежи, които се поставят в морето. Специално в Азия този специфичен вид водорасли се отглежда в продължение на две години и се бере от юли до септември.

Видове комбу водорасли

Има четири основни вида комбу водорасли.

- Ма-комбу: Известен също като ямадаши комбу, този сорт има светлокафяви, клиновидни листа;

- Раусу-комбу: Този сорт е с широки, тънки листа и има много наситен вкус. Той се използва основно в приготвянето на традиционния бульон даши;

- Ришири-комбу: Този сорт се добива единствено в северните части на японския остров Хокайдо. Ришири-комбу често се смята за най-доброто комбу за даши;

- Хидака-комбу: Този сорт се характеризира с тъмен цвят и мекота и се използва и за салати.

От кога се използват и къде са най-популярни

Комбу водорасли се използват от древни времена в Азия, особено в Китай, Корея и Япония, където са част от традиционната кухня и култура. Те се смятат за деликатес и се използват за приготвяне на различни ястия, супи, сосове, салати, закуски и напитки. Комбу водорасли са особено популярни в Япония, където се наричат конбу и са основна съставка за бульона даши, който е фундамент в японската кухня и се използва в много японски рецепти (по-надолу прочетете и как да си направите този бульон).

За какво още се използват

Комбу водорасли се използват не само за храна, но и за други цели. Ползват за производство на агар-агар, който е растителен желиращ агент, използван в хранителната промишленост, микробиологията, козметиката и други области. Те се използват също за производство на алгинат, който е полизахарид, използван за стабилизиране, сгъстяване и емулгиране на различни продукти. Комбу водорасли участват още в производство на биогориво, биопластмаса, биофертилизанти и други екологични продукти.

Защо са полезни комбо водораслите

Комбу

Комбу водораслите са полезни за здравето, защото съдържат много хранителни и лечебни съставки, които имат различни действия върху организма. Ето описание на някои от тях и за какво помагат:

- Йод: Йодът е химичен елемент, който е необходим за синтеза на тиреоидните хормони, които регулират метаболизма, растежа, развитието и функцията на мозъка. Недостигът на йод може да доведе до забавяне на растежа, умствена изостаналост, гуша, кретинизъм и други заболявания. Комбу водораслите са от най-богатите източници на йод в природата и могат да предотвратят и лекуват йодната недостатъчност;

- Фибри: Фибрите са растителни вещества, които не се разграждат от храносмилателните ензими и преминават непроменени през червата. Те подпомагат храносмилането, стимулират перисталтиката, свързват и извеждат токсини, холестерол и захари, регулират апетита и кръвната захар, поддържат здравето на червата и предотвратяват запек, диария, хемороиди, рак на дебелото черво и други заболявания. Комбу водораслите са богати на фибри, които имат висока влагоабсорбираща способност и образуват гелообразна субстанция в червата;

- Минерали: Минералите са неорганични вещества, които са необходими за различни биохимични процеси в организма като създаване на костна тъкан, пренос на нервни импулси, съхраняване и освобождаване на енергия, регулиране на кръвното налягане, поддържане на киселинно-основния баланс. Някои от най-важните минерали са калций, желязо, магнезий, калий, натрий, цинк. Комбу водораслите са богати на различни минерали, които се абсорбират лесно от организма;

- Аминокиселини: Аминокиселините са органични вещества, които са строителни блокове на протеините, необходими за растежа, развитието и поддържането на тъканите в организма. Някои аминокиселини са също невротрансмитери, които пренасят сигнали между нервните клетки. Някои от най-важните аминокиселини са глутамат, глицин, аланин. Комбу водораслите са богати на аминокиселини;

- Фукоидан: Фукоидан е полизахарид, който има силен антиоксидантен, противовъзпалителен, противовирусен, противогъбичен, противораков, хипогликемичен, хиполипидемичен и други ефекти. Той стимулира имунната система, предпазва от инфекции, подобрява кръвообращението, регулира кръвната захар и холестерола, подпомага заздравяването на рани, спира растежа на тумори и метастази. Комбу водораслите са богати на фукоидан, който се намира в клетъчната стена на тези растения;

- Ламинарин: Ламинарин е полизахарид, който също има антиоксидантно, противовъзпалително, противовирусно, противораково, хипогликемично, хиполипидемично и други действия. Той стимулира имунната система, предпазва от инфекции, подобрява кръвообращението, регулира кръвната захар и холестерола, подпомага заздравяването на рани, спира растежа на тумори и метастази. Комбу водораслите са богати на ламинарин, който се намира в цитоплазмата им;

- Манитол: Манитол е алкохолна захар, която съдържа шест атома въглерод. Има сладък вкус и се използва като подсладител, диуретик, осмотичен лекарствен агент. Подпомага извеждането на токсини, намалява вътречерепното налягане, подобрява функцията на бъбреците, регулира кръвната захар. Комбу водораслите са богати на манитол, който се намира в цитоплазмата на растенията.

Какви са предимствата на комбу водораслите

Комбу водораслите имат много предимства пред други видове храни, защото са:

- Естествени и екологични: Комбу водорасли растат в морето без използване на пестициди, хербициди, изкуствени торове или генетично модифицирани организми. Те са чисти и безвредни за околната среда и за човешкото здраве;

- Богати и разнообразни: Комбу водораслите са богати на множество хранителни и лечебни съставки, които ги правят изключително полезни за различни аспекти на здравето. Те са също разнообразни по видове, форми, размери, цветове и вкусове, което ги прави интересни и привлекателни за консумация;

- Вкусни и универсални: Комбу водорасли имат приятен и освежаващ вкус, който може да се комбинира с различни други храни и подправки. Те са универсални, защото могат да се използват за приготвяне на различни ястия, супи, сосове, салати, закуски и напитки, както и за декорация и гарниране.

Рецепти с комбу водорасли

Бульон даши

Бульонът даши е изключително важен за японската кухня. Той е и отправна точка за рецепти като мисо супа, суимоно, темпури, юфка и ориз, яхнии, сос и дресинги. Приготвя се изключително лесно и бързо.

Необходими са ви само три съставки:

1 литър минерална вода

30 г водорасли комбу

20 г кацуобуши (сушен, ферментирал и пушен паламуд)

Начин на приготвяне:

Сложете водата в тенджера. Добавете водораслите комбу. Ако сте купили пакет на листове, добавете два листа. Ако сте закупили пакет с малки парчета водорасли, добавете две шепи. Оставете водата и водораслите да заврат за 10 минути на 100 °C и варете няколко минути. След това добавете кацубуши и оставяме всички съставки да врят за 10 до 15 минути. В зависимост от интензивността, която искате да дадете на вашето даши, го оставете за повече или по-малко време. С помощта на марля прецедете бульона, за да отделите комбу водораслите и кацубуши.

Супа с комбу и миди

За тази супа ще ви трябват:

10 г комбу водорасли

500 г миди

4 чаши вода

2 с.л. соев сос

2 с.л. саке

1 с.л. захар

2 стръка зелен лук

1 ч.л. джинджифил.

Начин на приготвяне: Накиснете комбу водораслите в 2 чашки вода за 15 минути, след това ги извадете и нарежете на малки парчета. В голяма тенджера сгрейте останалата вода, соевия сос, сакето и захарта, докато заври. Добавете комбу водораслите и мидите и варете за около 10 минути, докато мидите се отворят. Подправете със зеления лук и джинджифила и сервирайте горещо.

Салата с комбу и авокадо

Водорасли Комбу
Снимка: The Huffington Post

За тази салата ще ви трябват:

20 г комбу водорасли

2 зрели авокадо

2 с.л. лимонов сок

2 с.л. зехтин

сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Накиснете комбу водораслите в гореща вода за 10 минути, след това ги изцедете и нарежете на тънки ивици. Обелете и нарежете авокадото на кубчета и полейте с лимоновия сок, за да не потъмнее. В голяма купа смесете комбу водораслите, авокадото, зехтина, солта и пипера и разбъркайте добре. Оставете салатата да постои в хладилника за 30 минути, за да се съчетаят вкусовете, и сервирайте студена.

Ризото с комбу и гъби

За това ризото ще ви трябват:

10 г комбу водорасли

4 чашки вода

2 с.л. масло

1 глава лук

2 скилидки чесън

250 г ориз за ризото

200 г гъби

1/2 чаша бяло вино

1/4 чаша пармезан

сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: В тенджера сгрейте водата и добавете комбу водораслите. Варете на слаб огън за 15 минути, след това прецедете и запазете бульона. В голям тиган разтопете маслото и запържете лука и чесъна, докато омекнат. Добавете ориза и гъбите и запържете още 5 минути, като разбърквате често. Добавете виното и варете, докато се абсорбира. Добавяйте бульона постепенно, като разбърквате, докато ризотото стане кремообразно и меко. Отстранете от огъня и добавете пармезана, солта и пипера. Разбъркайте добре и сервирайте топло.

Надяваме се, че тези рецепти с комбу водорасли ще ви харесат и ще ви дадат възможност да се насладите на тази здравословна и вкусна храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest