Предприемчиви млади испанци намериха спасение от кризата в гурме храни от специални морски водорасли.
Алберто и Серхио, завършили биология и морска наука, редовно се гмуркат в морето на Галисия в търсене на поредния си улов. Младите мъже събират водорасли от дъното, обработват ги и ги продават като изискани храни.
Двамата испанци дори впрегнали всичките си знания и създали иновативното предприятие Conservas Mar de Ardora, което вече две години работи успешно, пише agronovinite.com.
Задачата ни не е никак лесна, но ние сме целенасочени и ще успеем, заявява 33-годишният Серхио Баамонте.
Фирмата си служи основно с водорасли, които превръща в гурме храни. В Галисия тази практика съществува вече повече от тридесет години. Специалистите се опитват да изпъкнат на пазара с качество. Те обработват водораслите с естествени методи и категорично отхвърлят използването на препарати и консерванти.
На испанския пазар такива хранителни продукти се харчат бързо, казва другият съосновател Алберто Санчес, който предварително е разгледал добре темата в центъра за изследвания по биомедицина в Барселона.
През лятото всяка сутрин младите мъже се гмуркат за водорасли. За целта си използват и специална техника. Експертите от Conservas Mar de Ardora вече добре знаят къде да търсят това, от което имат нужда. Те взимат предимно водорасли konmpou и kontium, като уловът им често надхвърля 20 килограма на ден.
За да превърнат своята идея в реалност, двамата испанци са инвестирали всички си спестявания. След като теглят и банков заем, те започват с начален капитал от 300 000 евро. За техен късмет Conservas Mar de Ardora заработва с пълна пара и много скоро разбират, че всичките им усилия са си заслужавали.
В хода на работа предприятието е създало връзки с много местни ресторанти и известни готвачи. Сега момчетата от Conservas Mar de Ardora работят по нов проект-изследване върху използването на морски таралежи.
По официални данни на испанското министерство на околната среда годишните продажби на хранителни продукти от водорасли възлизат на повече от 3.8 милиона евро.
Коментари