Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Пътят на полентата от селска храна до гурме изкушение

Пътят на полентата от селска храна до гурме изкушение

редакция:
Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
456
Полента

Полента е каша от царевица или овесена каша, която произхожда от Северна Италия и е известна като селска храна. Въпреки че ястието някога е било известно като храна за бедните, тя е повишена до състояние на гурме от хранителните критици и може да се намери в менютата на някои от най-елегантните ресторанти.

Повечето хора смятат макароните за типично италианско блюдо и това важи за голяма част от полуострова, особено за южната част. Полента, от друга страна, е основната храна на бедните на север.

Преди въвеждането на царевицата в края на 17-ти век полентата се състояла от зърна и/или бобови растения, пюрирани и варени до каша, подправени с масло, лук, копър, мед или каквото и да е било на разположение. Не вдъхновяващо, но със сигурност достатъчно хранително ястие, за да запази хората живи.

Полента с наденички

С въвеждането на царевицата нещата се променили радикално, тъй като собствениците на земя открили, че новото зърно е по-продуктивно от традиционните зърна и следователно биха могли да отделят повече от земята си за култури, които ще им донесат доход.

Царевицата била смилана като традиционните зърна, а полентата започнала да се прави от царевично брашно. Дълго време бедни семейства не живеели от нищо друго.

Макар че най-често се прави с грубо жълто царевично брашно, полентата може да бъде направена и от фино смляно жълто или бяло царевично брашно. Традиционните рецепти изискват бавно готвене във вода или бульон, въпреки че през голяма част от времето за готвене може да бъде без надзор.

Гурме хапки с полента

Полента често се сервира като мека, плътна каша, която може да бъде покрита със сос или сирене. Готвената полента може да се охлажда до твърдост и да се нарязва на парчета, кръгчета или други форми, които могат да бъдат изпечени, на скара или пържени.

Има пет вида полента. Подобно на овесената каша или ориза, полентата е гъвкава и може да се сервира по различни начини при всяко хранене за деня. Какво се добавя към нея и как се презентира прави ястието елегантна храна или просто обикновен обяд. Има различни видове полента на базата на приготвянето на ястието. Те са:

- груба полента;

- фино смлян полента;

- мигновена полента;

- бяла полента;

- предварително приготвена полента.

Полента със сирене

Полента се използва по различни начини, в зависимост от менюто за деня, в който се сервира. Сервирайте мека полента, обикновена или с билки, сирене, като гарнитура. Можете да използвайте полента като основа за вегетарианското основно ястие, гарнирано със сос или различни зеленчуци.

Друг вариант е да сервирате полента вместо паста или ориз като част от различни ястия. Добър вариант за закуска е мека варена полента като гореща зърнена закуска, гарнирана с пресни или сушени плодове, ядки, канела и мляко.

Италианците от северната част на страната все още я ядат и днес, защото е много вкусна, изключително гъвкава и идеален съпровод за всякакви храни.

Вижте още коя е любимата рецепта за полента на Жак Пепен. Ако търсите класически вкусове от този италиански селски специалитет, то започнете с тези 3 рецепти за полента.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest