Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Любимата рецепта на Жак Пепен за полента и кюфтета с месо от наденица

Любимата рецепта на Жак Пепен за полента и кюфтета с месо от наденица

Полента

Мнозина считат, че като е придобил световна популярност френският кулинарен факир Жак Пепен, неговите ястия са прекалено претенциозни и сложни за изпълнение. Наистина има и такива рецепти, с които си е спечелил назначаването като личен готвач на двама френски министър-председатели и на самия Шарл дьо Гол и е приготвял лична вечеря на американския президент Барак Обама.

Но наред с прекалено изисканите и засукани рецепти, той е сътворил и редица ястия, които могат да бъдат изпълнени и от най-неопитните в кухнята домакини. А освен лесни, те са и бързи и са особено подходящи за прегладнелите хора, които се прибират късно вечер от работа и се чудят какво могат да си приготвят максимално бързо, но същевременно то да се превърне във вкусно и ароматно ястие.

Ето защо тук ще Ви запознаем с една любима на Жак Пепен рецепта, която се състои от кюфтета, поднесени с полента (качамак).

Необходими продукти за кюфтета: 450 г месо от наденица (по възможност италианска), 1 1/2 ч.ч. едро нарязани печурки, 1 1/2 ч.ч. бял хляб за сандвичи, нарязан на кубчета, 2 с.л. тиквени семки, 1 с.л. нарязан див лук (можете да използвате и обикновен зелен лук), 1 ч.л. накълцан чесън, 1 с.л. зехтин, 1/2 ч.л. едър червен пипер.

Необходими продукти за полентата: 4 ч. ч. вода, 1/2 ч. л. сол, 1 ч. ч. царевичен грис.

Жак Пепен

Начин на приготвяне на кюфтетата: На ръце омесете месото от надениците и добавете към тях всички изброени съставки без зехтина. Пробвайте на сол и ако е необходимо, осолете.

Така, както и при другите видове кайма, е най-добре да оставите месото поне за около 30 мин в хладилника, за да поемат всички подправки, но ако бързате, можете да се заемете с приготвянето му веднага.

Необходимо е само да оформите месната маса на кюфтета, да загреете зехтина и да ги задушите, захлупени за около 3 мин от всяка страна. Тези кюфтета се поднасят върху канапе от полента, която по-долу обясняваме как се приготвя;

Начин на приготвяне на полентата: Водата се слага да заври и към нея се добавя солта. Изсипва се грисът при непрекъснато разбъркване и се приготвя според указанията на опаковката, докато придобие желаната гъстота.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest