Турската кухня е уникална симбиоза от различни вкусове и съставки. В нея основно място заемат зеленчуците, които освен като гарнитура често се приемат и като отделно ястие. Един от най-ярките примери за традиционно турско ястие е Имамбаялдъ - патладжани, пълнени с лук, домати и чесън.
Имамбаялдъ
Необходими продукти: 5 патладжана, 1 връзка магданоз, 500 мл олио, 50–60 г зехтин, 3 скилидки чесън, 5 домата, 5 зелени чушки, 5 глави лук, лимонов сок, захар за поръсване
Начин на приготвяне: Зелената кора на дръжките на патладжаните се премахват. Кората им се обелва на ивици. Прави се разрез надлъжно през средата. Патладжаните се посоляват, накисват се във вода и се оставят да престоят така 10 минути.
Лукът се нарязва на ивици. Доматите се обелват и се нарязват на дребно заедно с чушките. Чесънът се наситнява. Зехтинът се загрява в дълбока тенджера. В него се запържват лукът и чесънът. Когато омекнат, се добавят чушките и доматите. Оставят се да се задушат за 1–2 минути, след което се поръсват със солта. Добавя се 1 ч.ч. вода и се задушава още 20–25 минути под капак. Водата се прецежда. Готовите зеленчуци се поръсват с магданоз и се разбъркват.
В друга тенджера се загрява олиото. Патладжаните се запържват до златисто, след което се вадят върху салфетка, за да се отцеди мазнината.
Отцедените патладжани се подреждат в подходяща правоъгълна тава. Разрезите по тях се разтварят и се поръсват със сол и захар. Заливат се с лимонов сок и се пълнят със зеленчуците.
Пълнените патладжани се покриват с резени зелена чушка и домати. Заливат се с изцедения зеленчуков сос и се пъхат във фурната. Пекът се 20–25 минути на 180 градуса. Имамбаялдъ се консумира охладено.
От друга страна, рецептата за мусака е една от най-характерните за Балканския полуостров. Не е чудно, че в Турция тя се приготвя с любимите патладжани, обилно количество месо и домати.
Турска мусака
Необходими продукти: 1.5 кг патладжани, 4 с.л. краве масло, 3 глави лук, 500 г агнешка кайма, 1 връзка магданоз, 600 г домати, 2 зелени чушки, 2 червени чушки, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Патладжаните се обелват на ивици и се нарязват на кръгчета. Поръсват се със сол и се оставят настрана.
Лукът се нарязва на ивици и се запържва в половината от маслото. Добавя се каймата и се бърка, докато половината мазнина се изпари. Сместа се подправя със сол и черен пипер на вкус. Половината от доматите се обелват, нарязват на ситно и се добавят към сместа. Така се оставят да поврят 5-6 минути.
Патладжаните се изтръскват от солта, подсушават се и се изпържват в останалото масло. Подреждат се плътно на дъното на тавичка. Каймата се смесва с наситения магданоз и се разстила върху патладжаните. Отгоре се нареждат чушките и останалите домати, нарязани на кръгчета.
Мусаката се залива с 4-5 с.л. гореща вода, покрива се с капак или фолио и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути. Капакът се отстранява и ястието се допича за още 10 минути.
Коментари